Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΛΑΚΩΝΙΑΣτα 3,80 € αγόρασαν αγουρέλαιο οι Ιταλοί

Στα 3,80 € αγόρασαν αγουρέλαιο οι Ιταλοί

Με τη συγκομιδή της ελιάς να ξεκινά το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στους Αγίους Αποστόλους, το εμπόριο, πριν καλά – καλά γεμίσει το πρώτο σακί της χρονιάς, έκλεισε συμφωνία στα 3,80 ευρώ το κιλό για το φετινό αγουρέλαιο.

Η εξέλιξη αυτή αν και φρενάρει προσωρινά τις αξιώσεις των παραγωγών για ξεκίνημα της εμπορικής χρονιάς με τιμές πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό, αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον και τη ζήτηση για ελαιόλαδο, αποδεικνύοντας πως η δυναμική στην αγορά διατηρείται.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν την Alta Maremma εταιρεία που εδρεύει κοντά στις ακτές του τοσκανικού αρχιπελάγους με σταθερή παρουσία στην ελληνική αγορά, να κλείνει συμφωνία με τον συνεταιρισμό των Αγίων Αποστόλων στα 3,80 ευρώ το κιλό για 400 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου της φημισμένης ποικιλίας Αθηνολιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο συνεταιρισμός αναμένει περί τους 1.200 τόνους φέτος, εκ των οποίων θα διακινηθούν μέσω αυτού 900 περίπου τόνοι, με την υπόλοιπη παραγωγή να πηγαίνει στα σπίτια των συνεταιριστών. Η συμφωνία δηλαδή αφορά στη μισή σχεδόν παραγωγή της περιοχής για φέτος.

Όπως αναφέρει το agronews.gr σε κάθε περίπτωση, η αγορά από την πλευρά της φαίνεται ότι έχει «ακούσει» τις αξιώσεις των ελαιοπαραγωγών και με τα αποθεματικά δεδομένα σε Ιταλία και Ισπανία να μην είναι σε θέση να επιβαρύνουν το εμπόριο, ο ανήφορος στις τιμές φαντάζει πλέον νομοτελειακός. Ενδεικτικό του κλίματος άλλωστε, συνιστά το γεγονός ότι κάθε νέα πράξη για αποθέματα της απερχόμενης ελαιοκομικής σεζόν, προσθέτει στις τιμές επιπλέον 2 με 3 λεπτά το κιλό. Έτσι, τα 2,80 ευρώ το κιλό, φαίνεται πως απέχουν μερικές μόλις ημέρες από την κατάκτησή τους, έχοντας πλέον η αγορά κατοχυρώσει τα 2,75 για πρώτης ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα του 2019.

 

πηγη notospress.gr

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ