Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΣαν σήμερα 25 Σεπτεμβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία

Σαν σήμερα 25 Σεπτεμβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία

Σαν σήμερα…

1789…. Τίθεται σε ισχύ από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το Νομοσχέδιο των Δικαιωμάτων. Πρόκειται για 10 τροποποιήσεις του Αμερικανικού Συντάγματος.

1818…. Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση αίματος ανθρώπου στο Guy’s Hospital του Λονδίνου. Πρόκειται για μείγμα αίματος διαφόρων δοτών. Η μετάγγιση δεν επιτυγχάνει και ο ασθενής πεθαίνει.

1907…. Η Νέα Ζηλανδία ανακηρύσσεται σε κτήση στα πλαίσια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

1912…. Ιδρύεται η σχολή δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

1919…. Οι αγρότες της Θεσσαλίας πραγματοποιούν στη Λάρισα ευρύτατη Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη, με αφορμή την αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα Νομοθετικά Διατάγματα για την απαλλοτρίωση των μεγάλων τσιφλικιών.

1926…. Στις ΗΠΑ, ο Χένρι Φορντ ανακοινώνει στο προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας του την απόφασή του να καθιερώσει το οκτάωρο και την πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.

1932…. Στην Ελλάδα, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές με απλή αναλογική, που οδηγούν σε ουσιαστική ισοπαλία των δύο μεγάλων κομμάτων, του Λαϊκού και των Φιλελευθέρων. Καθίσταται αδύνατη η συνεργασία τους για σχηματισμό κυβέρνησης. Υστερα από διαβουλεύσεις, πρωθυπουργός θα αναλάβει ο Παναγής Τσαλδάρης του Λαϊκού Κόμματος. Σύντομα θα παραδώσει την εξουσία στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Μάρτιο του 1933.

1956…. Αρχίζει τη λειτουργία του το πρώτο στον κόσμο υπερατλαντικό καλώδιο στη Σκωτία.

1960…. Καθελκύεται στις ΗΠΑ το αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ», που είναι το πρώτο που κινείται με ατομική ενέργεια.

1961…. Στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα ψήφου των μαύρων στο Νότο.

1962…. Ο Φιντέλ Κάστρο δίνει άδεια στους Σοβιετικούς να φτιάξουν ναυτική βάση στην Κούβα για τον αλιευτικό στόλο τους στον Ατλαντικό. Οι ΗΠΑ αισθάνονται ότι απειλούνται άμεσα και ξαναθέτουν σε ισχύ το “Δόγμα Μονρόε”, το οποίο τονίζει το απαραβίαστο της ζωτικής σφαίρας συμφερόντων της Αμερικής.

1971…. Στο Βελιγράδι, ο Τίτο και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ υπογράφουν διακήρυξη, με την οποία εγγυώνται την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας.

1972…. Στη Νορβηγία, οι ψηφοφόροι τάσσονται κατά της ένταξης στην ΕΟΚ με 53,5%.

1974…. Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο του νόμιμου “Ριζοσπάστη”.

1988…. Εορτάζεται με λαμπρότητα η 900ετηρίδα της Μονής Πάτμου, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο τον Α΄.

1991…. Κοινοτικό έπαινο αποσπά το ελληνικό πολεοδομικό σχέδιο για την Καλαμάτα, που καταρτίστηκε μετά το σεισμό του 1986.

1992…. Μόσχα και Ουάσινγκτον εξαλείφουν ένα από τα τελευταία κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου, επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των δημοσιογράφων και των επιχειρηματιών που εργάζονται στην ΕΣΣΔ ή στις ΗΠΑ.

1996…. Ορκίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

2005…. Η Εθνική ομάδα της Ελλάδος στο μπάσκετ κατακτά το 34ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για δεύτερη φορά στην ιστορία της, κερδίζοντας στον τελικό στο Βελιγράδι τη Γερμανία με 78-62.Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης (το 1987) και ως προπονητής (2005).

Σαν σήμερα το 1944 γεννήθηκε ο αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός, Μάικλ Ντάγκλας, το 1952 ο αμερικανός ηθοποιός, Κρίστοφερ Ριβ (τηλεοπτικός Σούπερμαν) και το 1969 η ουαλή ηθοποιός, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Την ίδια μέρα το 1849 πέθανε ο ήρωας του ’21, Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, το 1983 ο βασιλιάς του Βελγίου, Λεοπόλδος ο Γ’ και το 1984 δολοφονήθηκε από τον Πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών, Αθανάσιο Νάσιουτζικ, ο συγγραφέας, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος.

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ