Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕρώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας...

Ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άργους

Η Πελοπόννησος αντιμετώπισε και φέτος σοβαρά προβλήματα με τις πυρκαγιές, λόγω μη ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης του μεγάλου ορεινού – δασικού όγκου, σε συνδυασμό με την εκδήλωση έντονων φυσικών φαινόμενων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μετά από περιοδείες που πραγματοποίησε στις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, διαπίστωσε σωρεία προβλημάτων.

Αυτά εντοπίζονται πρωτίστως στην υποστελέχωση των υπηρεσιών. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων προβλημάτων στη λειτουργία των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και στην πυροπροστασία του λαού και της περιοχής.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Άργους, συγκεκριμένα, το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 15 άτομα από τον Απρίλιο, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Συνακόλουθα έχουν εκτιναχθεί τα οφειλόμενα ρεπό, οι επιφυλακές είναι σχεδόν καθημερινές και το προσωπικό είναι εξουθενωμένο καθώς καλείται να συμμετάσχει και σε πολλές αποστολές εκτός του Νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πυροσβέστες με πάνω από 200 (!) οφειλόμενα ρεπό. Να σημειωθεί ότι η λήξη της αντιπυρικής περιόδου δε συνεπάγεται την, έστω προσωρινή, ανακούφιση των προβλημάτων, καθώς θα συνοδευτεί από την απόλυση των εποχιακά εργαζόμενων και την έναρξη της χειμερινής περιόδου με την απειλή των πλημμυρών αφού κανένα σχετικό προληπτικό αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή.

Επίσης, προβλήματα και ελλείψεις εντοπίζονται: Στα μέτρα προστασίας των υπαλλήλων λόγω μη χορήγησης όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας και την μη ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Στο μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς πολλά πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα είναι παλαιωμένα και εμφανίζουν συχνά βλάβες, επειδή δε διατίθεται ο σχετικός προϋπολογισμός για την επισκευή, τη συντήρησή τους ή την αντικατάστασή τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης:
Να προσλάβει προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Άργους;
Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του προσωπικού τόσο μέσα στις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών όσο και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων;

Να προχωρήσει στην άμεση αποζημίωση όπως προβλέπεται για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα των υπερωριών, των εξαιρέσιμων, των αργιών κ.λ.π. αντί να τους χορηγεί ρεπό και να τους καταβάλει εφάπαξ αποζημίωση για όλα τα οφειλόμενα ρεπό;
Να ενισχύσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Άργους με νέα πυροσβεστικά οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό;

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ