Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΓιώργος Κόνδης: "ΠΡΟΣ ΤΟ 2021: Αναζητήσεις, αναγνώσεις, γεγονότα"

Γιώργος Κόνδης: “ΠΡΟΣ ΤΟ 2021: Αναζητήσεις, αναγνώσεις, γεγονότα”

Η ανακάλυψη ενός μικρού αρχειακού θησαυρού θα μας θυμίσει αύριο το βράδυ με την παρουσίαση του βιβλίου της Κας Δ.Καμαρινού (Καρέ Ιστορίας.

Οι αγώνες των Ελλήνων 1821-1923), τους αγώνες και τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού στο δρόμο της ανεξαρτησίας και της αυτογνωσίας. Το ένα χωρίς το άλλο είναι κενό νοήματος. Στην πορεία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021), αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία συζήτησης γι’ αυτό που είμαστε και θέλουμε να είμαστε μέσα στον υπόλοιπο κόσμο. Και είναι ιστορικά σημαντικό, όσο και συγκινητικό, να διαπιστώνει κανείς τις επαναλήψεις της Ιστορίας στους αγώνες αυτού του λαού για να διατηρήσει αλώβητη την ταυτότητα αιώνων ιστορικής πορείας. Γι’αυτό και παραθέτω το τηλεγράφημα του Α/ΓΕΝ προς τα πληρώματα των πλοίων που γύρισαν στη βάση τους μετά το σκληρό δίμηνο στις ελληνικές θάλασσες. Γιατί είναι μήνυμα που επαναλαμβάνεται στη μεγάλη ιστορία αυτού του λαού.

———————————————————————

Τα πληρώματα έλαβαν αυτό το τηλεγράφημα από τον αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Λυμπέρη:

«Καλή επιστροφή. Αναγνωρίζω ότι χρόνος πιθανής ώρας κατάπλου πάντα υπολείπεται προσδοκιών. Επαναπλέετε και τα απόνερα των πλοίων σας κουβαλάνε σε φίλιες και άξενες ακτές τη θέληση, την ικανότητα, το πείσμα και την αγάπη σας για την πατρίδα.

Η καθολική αναγνώριση και ο σεβασμός στο έργο σας και σε εσάς πολύτιμο αν και ελάχιστο αντίδωρο. Η βεβαιότητα ότι τα νερά τούτα δικά μας είναι και θα μείνουν επιβεβαιώθηκε από τη στάση σας. Τώρα είναι η ώρα των υπολοίπων να την ενισχύσουν.

Είμαι περήφανος για όλους σας. Αφιερώστε χρόνο σε αυτούς που τους λείψατε. Συμμαζέψτε τα πλοία σας. Ξεκουραστείτε.

Κρατήστε τις σημειώσεις των ημερολογίων σας εύκαιρες. Οταν χρειαστεί, τώρα ξέρετε ότι γίνεται. Και θα χρειαστεί».

σχετικό άρθρο  Παρουσίαση του βιβλίου «Γι’ αυτά πολεμήσατε, στρατηγέ Μακρυγιάννη;» στο Ναύπλιο

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ