Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟ«Απερίφραστη καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

«Απερίφραστη καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με δήλωσή του χαιρετίζει με ικανοποίηση την υιοθέτηση με συντριπτική πλειοψηφία (601 υπέρ – 57 κατά – 36 αποχές) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ψηφίσματος καταδίκης της Τουρκίας για τις προκλητικές της ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.


«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα δεν στέκεται απλά για ακόμη μία φορά με αλληλεγγύη δίπλα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά καθιστά σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι η επίλυση των διαφορών πρέπει να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το Ψήφισμα καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδος  και της Κύπρου και να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο κρατών μελών.

Την καλεί, να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο σαφώς ορίζεται ότι τα νησιά με οικονομική  δραστηριότητα έχουν χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη όπως και οι ηπειρωτικές ακτές.

Στο ίδιο Ψήφισμα το ΕΚ αναφέρει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες.

Το Κοινό Ψήφισμα, που συμφωνήθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προϊόν της πολύ θετικής συνεισφοράς των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, και η υιοθέτησή του από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών καταδεικνύει την ομόθυμη και απερίφραστη καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς.»

 Δείτε το κοινό ψήφισμα εδώ:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/RC-9-2020-0260_EL.html

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ