Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΞεκίνησε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου – Το καλώδιο έπεσε στη...

Ξεκίνησε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου – Το καλώδιο έπεσε στη θάλασσα (βίντεο)

Το υποβρύχιο καλώδιο μήκους 135 χλμ του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκ. ευρώ, προχωρά εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

 

Το ΒΙΝΤΕΟ: 

 

Η πόντιση ξεκίνησε και το zarpanews.gr σας έχει εξασφαλίσει φωτογραφίες και βίντεο.

Η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως και η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος ως και 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο, τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.

Επιπλέον, για την υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες τόσο στον σχεδιασμό του καλωδίου (ελαφρύτερο και ισχυρότερο) όσο και στην πόντιση αυτού, μέσα από βελτιωμένες τεχνικές που αναπτύχθηκαν ειδικά για τις ανάγκες αυτού του έργου

Το καλώδιο θα τροφοδοτήσει την Κρήτη με καθαρό, φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως.

Το πλοίο που κάνει την πόντιση του καλωδίου ονομάζεται Ιούλιος Βερν. Η εταιρεία που θα το ρίξει είναι η Prysmian, πρώην Pirelli, η μεγαλύτερη στον κόσμο σε αυτού του είδους τη δραστηριότητα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Παπαδεράκη και τους δημάρχους Πλατανιά και Κισάμου, Γιάννη Μαλανδράκη και Γιώργο Μυλωνάκη, βρέθηκαν στο σημείο όπου το καλώδιο περνάει από την ξηρά στη θάλασσα, στα Νοπήγεια Κισσάμου.

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ