Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΑΣΤΕΙΑ-ΧΡΗΣΙΜΑ-ΠΑΡΑΞΕΝΑ11η Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο .... και οι...

11η Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο …. και οι θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν

Στις 11 Σεπτεμβρίου άναυδη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε την πλανητική υπερδύναμη να πληγώνεται ανεπανόρθωτα με χιλιάδες νεκρούς.

Ήταν τέτοιου μεγέθους η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά των ΗΠΑ, ώστε σχεδόν αμέσως να γεννηθούν απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας.

Όλα ξεκίνησαν από κάτι που φαινόταν σαν ατύχημα. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως μονοκινητήριο αεροσκάφος έπεσε πάνω σε έναν από τους Δίδυμους Πύργους. Κι ενώ τα πλάνα έδειχναν φωτιά και κάποιους να τρέχουν, το δεύτερο αεροπλάνο καρφώθηκε και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση στον πύργο.

Μετά έγινε γνωστό το περιστατικό του Πενταγώνου. Και η πτήση που έπεσε στη Βιρτζίνια. Επρόκειτο για την πτήση 93 της United Airlines στην οποία οι ίδιοι οι επιβάτες με αυτοθυσία απέτρεψαν να ρίξουν οι τρομοκράτες το αεροπλάνο στον Λευκό Οίκο.

Ο George Bush jr. Πρόεδρος των ΗΠΑ, κάλεσε λίγο αργότερα τον πλανήτη να συνταχθεί μαζί του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο πλανήτης μας δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Από εκείνη την ημέρα άλλαξε ο κόσμος και άρχισε να γράφεται ένα νέο κεφάλαιο ιστορίας.

Θεωρίες συνωμοσίας

Από τη μία πλευρά το “ασύλληπτο” της επίθεσης και το μέγεθός του. Από την άλλη, το γεγονός ότι πολλοί θεωρούσαν αδύνατον να υπάρξει τέτοιας εμβέλειας τρομοκρατική πράξη στην καρδιά της απόλυτης υπερδύναμης. Ο συνδυασμός αυτών δημιούργησε θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες επιχειρούν να απαντήσουν στο τι έγινε την 11η Σεπτεμβρίου. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με το BBC, δέκα χρόνια μετά (πέρυσι), το 15% των Αμερικανών πίστευε πως η αμερικανική κυβέρνηση είχε τη δική της συμμετοχή στην όλη ιστορία.

Η πιο γνωστή θεωρία συνωμοσίας είναι πως οι Δίδυμοι Πύργοι δεν κατέρρευσαν αλλά κατεδαφίστηκαν.

Όλα ξεκινούν από μία όντως σοβαρή ερώτηση. Γιατί οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν τόσο γρήγορα; Πώς γίνεται να κατέρρευσαν μέσα σε μερικά, δέκα για την ακρίβεια, δεύτερα; Απάντηση, λένε οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας: Η κατεδάφιση ήταν ελεγχόμενη και έγινε μέσω εκρηκτικών μηχανισμών. Μάλιστα επικαλούνται και τις αναφορές που μιλούν για ήχους εκρήξεων λίγο πριν την κατάρρευση, αλλά και ίχνη από εκρήξεις (;) πολλούς ορόφους κάτω από τα σημεία πρόσκρουσης με τα αεροπλάνα.

Τι απαντούν σε αυτό οι αμερικανικές αρχές;

Τα αεροσκάφη χτύπησαν τις κεντρικές κολώνες των Πύργων, καταστρέφοντας το σύστημα πυροπροστασίας. Στη συνέχεια λόγω των καυσίμων η φωτιά τροφοδοτήθηκε και υπήρξαν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι προκλήθηκαν οι ήχοι που έμοιαζαν με εκρήξεις. Οι ορόφοι που άρχισαν να καταρρέουν έπεσαν πάνω στους όλους που δεν συγκράτησαν το βάρος τους.

Σημειώνεται ότι στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν εκρήξεις άλλου είδους δεν έχουν εντοπιστεί.

Τα ερωτηματικά για αυτή τη θεωρία

Κάθε θεωρία συνωμοσίας έχει κάποια “προβλήματα” που μπαίνουν από τους σκεπτικιστές – αντιπάλους τέτοιων συνωμοσιών. Ένα από τα μόνιμα ερωτήματα που μπαίνουν, άρα και σε αυτή τη θεωρία, είναι το “γιατί”. Γιατί να στηθεί μία τέτοια σκευωρία και να υπάρξει η κατάρρευση αφού από τη στιγμή της επίθεσης και των θυμάτων οι ΗΠΑ θα απαντούσαν όπως και να έχει.

Ακόμη, πώς τοποθετήθηκαν τα εκρηκτικά στους Πύργους με δεδομένο ότι υπήρξε φύλαξη και συνεχείς έλεγχοι; Και τέλος, για να υπάρξει μία τόσο επιτυχημένη κατεδάφιση χρειάζονταν γνώση, χρόνος και απόλυτος σχεδιασμός, στην παραμικρή λεπτομέρεια. Πώς μπορούσε να γίνει αυτό και ουδεία να αντιλαμβάνονταν το παραμικρό;

Δεν υπήρξε αεροσκάφος που να χτύπησε το Πεντάγωνο

Ακόμα μία θεωρία η οποία μοιάζει λογική. Ναι μεν το Πεντάγωνο επλήγη, από πύραυλο ή μικρό ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος δε, όχι από Boeing 757. Και δεν το καθοδηγούσε άνθρωπος της Αλ Κάιντα, αλλά το ίδιο το Πεντάγωνο.

Η βασική αμφισβήτηση ως προς το ότι η Αλ Κάιντα χτύπησε το Πεντάγωνο με ένα Boeing έγκειται στο πώς είναι δυνατόν ένας ερασιτέχνης πιλότος της Αλ Κάιντα να κάνει έναν δύσκολο χειρισμό και να ρίξει ένα τεράστιο αεροσκάφος εκεί; Επιπλέον, με δεδομένο ότι πρόκειται μάλλον για τον πλέον φυλαγμένο χώρο σε όλο τον κόσμο, γιατί το αεροπλάνο δεν αναχαιτίστηκε;

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας στηρίζονται στο ότι τα πρώτα βίντεο έδειχναν ελάχιστα συντρίμμια.

Γιατί μειώθηκαν οι οπαδοί αυτής της θεωρίας συνωμοσίας

Αν και για αρκετό καιρό πολλοί πίστευαν πως οι ίδιες οι ΗΠΑ είχαν ρίξει το αεροπλάνο στο Πεντάγωνο, τελικά δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με συντρίμμια, ενώ υπήρξαν και μαρτυρίες. Ακόμα και τότε όμως κάποιοι αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των μαρτύρων. Μετά όμως επίσης οι σοροί των επιβατών και του πληρώματος μέσω DNA.

Τώρα, έχει απομείνει μόνο στο ότι ήταν ιδιαίτερης δυσκολίας η μανούβρα, τούτο όμως δεν είναι απαγορευτικό στο να συνέβη.

Το μυστήριο με το τέταρτο αεροσκάφος

Ναι, ακούγεται “τρελό”, αλλά υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν υπήρξε πτώση, γι’ αυτό δεν υπήρχαν συντρίμμια, ούτε πτώματα και οι επιβάτες είτε δολοφονήθηκαν ή ζουν κάπου ως όμηροι. Ή αλλιώς το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πύραυλο, γι’ αυτό τα συντρίμμια εκτοξεύτηκαν σε μακρινή ακτίνα.

Γιατί δεν στέκει

Εκτός του ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα συντρίμμια, η αεροπειρατεία βιντεοσκοπήθηκε από το σύστημα εγγραφής του πιλοτηρίου.

Παράλληλα υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες επιβατών με συγγενείς.

Οι… γνωστοί “υπεύθυνοι” για όλα Εβραίοι

Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο υποστήριξε πως η Μοσάντ γνώριζε για τις επιθέσεις, γι’ αυτό και 4.000 Εβραίοι είχαν ενημερωθεί και δεν πήγαν στη δουλειά τους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου τη μοιραία μέρα. Γι’ αυτό και δεν υπήρχαν θύματα Εβραίοι.

Τεράστιος μύθος

Υπήρξαν συνολικά 2973 νεκροί. Ανάμεσά τους είναι 400 Αμερικανοί εβραϊκής καταγωγής αλλά και πέντε ισραηλινοί πολίτες συμπεριλαμβάνονται στα θύματα. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Το ποσοστό των Εβραίων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις προσεγγίζει το 8%.

Πώς προέκυψαν οι… 4.000; Πιθανότατα προήλθε από δημοσίευμα της Jerusalem Post, το οποίο ανέφερε:

“Το (Ισραηλινό) Υπουργείο Εξωτερικών, έχει λάβει μέχρι στιγμής τα ονόματα 4.000 Ισραηλινών, που πιστεύεται πως βρίσκονταν στη περιοχή του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο τη στιγμή των επιθέσεων”.

Αναλυτικά τα θύματα

Συνολικός αριθμός νεκρών: 2.819
Αριθμός νεκρών στον Πύργο Ένα: 1.402
Αριθμός νεκρών στον Πύργο Δύο: 614
Αριθμός κρατών που έχασαν πολίτες κατά τις επιθέσεις: 115
Αριθμός παιδιών που έχασαν γονέα: 3.051
Ποσοστό Αμερικανών που είχαν γνωστό ή συγγενή στους Δίδυμους Πύργους: 20%

Sourcethetoc.gr
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ