Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣταδιακή πτώση της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα – Αναλυτικά η εξέλιξη του...

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα – Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός πως παρά το ότι βαδίζουμε σιγά σιγά στα μέσα του Σεπτέμβρη, ο καιρός έχει ακόμα καλοκαιρινές «διαθέσεις».

Φυσικά αυτό είναι κάτι αρκετά σύνηθες για την χώρα μας, καθώς παραδοσιακά ο μήνας (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο διάστημα αυτού), κυλάει με πολύ καλό καιρό και θερμοκρασίες που θυμίζουν πολύ περισσότερο Καλοκαίρι παρά Φθινόπωρο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και φέτος, τόσο από πλευράς καλοκαιρίας (απουσιάζουν για αρκετό καιρό τα καιρικά φαινόμενα) όσο και από πλευράς θερμοκρασιών όπου κατά διαστήματα και κατά τόπους κυμαίνονται πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (ιδιαίτερα στην δυτική Ελλάδα).

Στην τελευταία μας εβδομαδιαία εκτίμηση, είχαμε μιλήσει για την εξέλιξη του καιρού την εβδομάδα που διανύουμε και είχαμε τονίσει (όπως πράγματι συμβαίνει) ότι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες που θα επικρατήσουν στο Αιγαίο. Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα να κρατάει την θερμοκρασία σε πιο χαμηλά επίπεδα τόσο στα νησιά, όσο και στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, ενώ αντίθετα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια παραμένει αρκετά ψηλά.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο θα πρέπει να διατηρηθούν για τουλάχιστον 5 με 6 ημέρες ακόμα (περίπου μέχρι τα μέσα της νέας εβδομάδας) και θα φτάνουν εντάσεις της τάξεως των 7 ή και 8 Μποφόρ. Παράλληλα η θερμοκρασία την νέα εβδομάδα φαίνεται ότι θα σημειώσει πτώση σε όλη την χώρα και θα κυμαίνεται σε απολύτως κανονικά για την εποχή επίπεδα, καθώς θα κατέλθουν προς την περιοχή μας, πιο δροσερές αέριες μάζες.

Μάλιστα ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου και τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, η αίσθηση της δροσιάς θα είναι πιο έντονη λόγω των ισχυρών βοριάδων, ενώ τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα κάνει αρκετή ψύχρα. Πολύ γενικά, μπορούμε να πούμε ότι στα ηπειρωτικά, δεν φαίνεται να ξεπερνάμε τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου ως μέγιστες τιμές (στα ανατολικά ηπειρωτικά δύσκολα θα ξεπεράσουμε τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τώρα το κομμάτι των καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, φαίνεται ότι σοβαρή φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού δεν θα πρέπει να αναμένεται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του β’ δεκαημέρου.

Παρ’όλα αυτά τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα καταστεί κατά τόπους κάπως πιο άστατος με τοπικές βροχές το ερχόμενο Σ/Κ κυρίως σε Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και πιθανώς δυτική Μακεδονία, κεντρική – βόρεια Θεσσαλία και Κρήτη (περισσότερα για αυτήν την εξέλιξη τις επόμενες ώρες). Προς τα μέσα της νέας εβδομάδας όμως, διαφαίνεται μια κάπως πιο αξιόλογη μεταβολή η οποία φαίνεται να απασχολεί την δυτική, την κεντρική και την νότια Ελλάδα με τοπικές βροχές και καταιγίδες (το Σάββατο θα έχουμε νεότερα στην αναλυτική εβδομαδιαία μας εκτίμηση).

Εν ολίγοις, αυτό που κρατάμε σχετικά με την εξέλιξη του καιρού, είναι ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας στα κανονικά επίπεδα, οι βοριάδες στο Αιγαίο θα διατηρηθούν πολύ ισχυροί ακόμα για αρκετό καιρό, ενώ διαφαίνονται επιλεκτικές βροχές και καταιγίδες στα μέσα της νέας εβδομάδας.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε όπως πάντα άμεσα με γνώμονα την εγκυρότητα. Να είστε όλες και όλοι καλά!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας
www.hellasmeteo.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ