Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟι νέοι κανόνες λειτουργίας επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης

Οι νέοι κανόνες λειτουργίας επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 53080/31-08-2020.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με την Υπουργική Απόφαση 53080 στις 31-08-2020 καταργούνται και τροποποιούνται όλες οι προηγούμενες Εγκύκλιοι – Αποφάσεις – που αφορούσαν τα καταστήματά εστίασης και διασκέδασης. Η Υπουργική Απόφαση έχει τεθεί σε εφαρμογή από 01-9-2020 και είναι αυτή η οποία θα εφαρμόζεται από τα καταστήματα, σε οτιδήποτε αφορά τον COVID-19.
Παραθέτουμε παρακάτω μια κωδικοποίηση των κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, προς πληροφόρηση δική και των μελών σας

ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ
Επιτρέπεται η παρουσία πελατών στους χώρους των καταστημάτων ΜΟΝΟ καθημένων σε τραπεζοκαθίσματα και ΟΧΙ ΟΡΘΙΩΝ.

Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ:
Σε δύο παράπλευρα τραπέζια όταν δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών είναι 0,90μ.
Εάν τοποθετηθεί καρέκλα σε ένα εκ των δύο παράπλευρων τραπεζιών, η απόσταση ορίζεται στο 1,20μ.
Όταν τοποθετούνται καρέκλες και στα δύο παράπλευρα τραπέζια, η απόσταση ορίζεται στο 1,80μ.

Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ:
Σε δύο παράπλευρα τραπέζια όταν δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών είναι 0,70μ.
Εάν τοποθετηθεί καρέκλα σε ένα εκ των δύο παράπλευρων τραπεζιών, η απόσταση ορίζεται στο 1,10μ.
Όταν τοποθετούνται καρέκλες και στα δύο παράπλευρα τραπέζια, η απόσταση ορίζεται στο 1,70μ.

Θυμίζουμε ότι έχει πλήρως καταργηθεί η απόφαση για βιτρίνες, ανοίγματα κ.λ.π.

Το σύνολο των πελατών στον ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ από τον αριθμό που προβλέπεται ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

Τήρηση Αποστάσεων πελατών και προσωπικού. Στα take away – delivery η απόσταση αναμονής είναι το 1,5 μέτρο και όχι περισσότεροι από 5 πελάτες σε αναμονή.
Ο αριθμός εξυπηρετούμενων πελατών στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ βασίζεται στην συνολική άδεια της επιχείρησης και ΟΧΙ στον ΩΦΕΛΙΜΟ ΧΩΡΟ.

ΜΑΣΚΕΣ θα πρέπει να φορούν οι εργαζόμενοι σε όλες τις ειδικότητες της επιχείρησης.

Σε όλα τα καταστήματα Εστίασης και Διασκέδασης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση του μπαρ στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Επιτρέπεται η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡ μόνο σε καταστήματα που είναι κάτω των 60 τ.μ. και δεν έχουν τραπεζοκαθίσματα και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των σκαμπό.

Στον ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ χώρο αντιστοιχεί 2 τ.μ. ανά πελάτη και στον ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ χώρο 2,20 τ.μ. ανά πελάτη.

Σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, o ΑΡΙΘΜΟΣ των προσκεκλημένων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να υπερβαίνει τα 100 Άτομα. (ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι περιοχές που έχουν επιβληθεί ΕΚΤΑΚΤΑ μέτρα lockdown σε τοπικό επίπεδο). Επιτρέπεται ο χορός βάσει προδιαγραφών για αποστάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ για κάθε παράβαση ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ πρόστιμο από χίλια (1.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και συγχρόνως ΚΛΕΙΣΙΜΟ από 15 ημέρες έως και 90 ημέρες.

Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε τους παραπάνω κανόνες στα μέλη σας, ώστε να αποφευχθούν επώδυνα πρόστιμα και να διαφυλαχθεί με τον καλύτερο τρόπο η Δημόσια Υγεία.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς  ΠΟΕΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ