ΥΓΕΙΑ

Δες την εμμηνόπαυση ως Ευκαιρία να επανεκτιμήσεις την Yγεία σου και όχι ως «εχθρό»!

Μέσα στα στάδια ζωής μίας γυναίκας έρχεται πολύ φυσιολογικά και η Εμμηνόπαυση, μία απαιτητική περίοδος με αρκετές αλλαγές, η οποία όμως μπορεί να αποτελέσει κι ένα εξαιρετικό κίνητρο για να φροντίσεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου!

Βλέπεις, όλες αυτές οι αλλαγές είναι σίγουρα πρωτόγνωρες, υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να ανακαλύψεις ένα «νέο φυσιολογικό» στην καθημερινότητά σου, να αποκτήσεις υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες και να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Στοιχεία που άλλωστε θα βοηθήσουν να κάνεις τη μετάβαση πιο εύκολα.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;
Πρόκειται για μια φυσιολογική και συνάμα μεγάλη αλλαγή στη ζωή μίας γυναίκας που σηματοδοτείται από τη διακοπή της έμμηνου ρύσεως (της περιόδου). Πρακτικά, επιβεβαιώνεται 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο, ενώ το διάστημα που προετοιμάζει τη γυναίκα γι’ αυτήν (προ-εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος) μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια πριν όπου ξεκινούν οι αλλαγές στη συχνότητα της περιόδου.

Η εμμηνόπαυση συνδέεται με μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών της γυναίκας, καθώς περνούν τα χρόνια, κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Ένας μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης είναι τα 51 έτη, ενώ ένα εύρος ηλικιών που εμφανίζεται συχνότερα είναι μεταξύ των 45 και 55 ετών και σημαίνει το τέλος της γόνιμης ηλικίας.

Δες την εμμηνόπαυση ως Ευκαιρία να επανεκτιμήσεις την Yγεία σου και όχι ως «εχθρό»!

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο Σώμα μιας Γυναίκας;
Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσεις στον οργανισμό σου κατά την εμμηνόπαυση διαφέρουν αρκετά από γυναίκα σε γυναίκα. Ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 20% δεν εκδηλώνει καθόλου συμπτώματα, το 60% έχει ήπια συμπτώματα κι ένα 20% εμφανίζει πιο έντονα συμπτώματα.

Ανάμεσα στις αλλαγές συμπεριλαμβάνονται:

εξάψεις,
δυσκολία στον ύπνο,
προβλήματα μνήμης,
διαταραχές διάθεσης – εκνευρισμός,
εφιδρώσεις,
αύξηση βάρους,
συχνούς πονοκεφάλους,
μείωση της σεξουαλικότητας,
ξηρότητα του κόλπου και
κούραση.

Ανά περιπτώσεις η φαρμακευτική αναπλήρωση οιστρογόνων έχει φανεί ως αποτελεσματικός τρόπος για να ελεγχθούν ορισμένα από τα συμπτώματα, ωστόσο δεν οφείλονται όλες οι αλλαγές σε ορμονικές διαταραχές. Οι εξάψεις και τα προβλήματα στη μνήμη ενδέχεται να βελτιωθούν με τον καιρό, ενώ η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, άσκησης και καθημερινότητας γενικότερα μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπισή τους.

Ένα διπλό όφελος που έχεις να λάβεις μέσω υγιεινότερων διατροφικών επιλογών αποτελεί και η πρόληψη στην υγεία της καρδιάς και των οστών, μιας που μακροπρόθεσμα η μείωση των οιστρογόνων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παρατηρείται και μειωμένη πυκνότητα των οστών.

Γιατί αυξάνεται το βάρος στην εμμηνόπαυση;
Μία ερώτηση που ακούω συχνά από γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μειώσω το βάρος μου;».

Δυστυχώς η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί και αρκετούς «σαμποτέρ» στη διατήρηση ή ακόμη και μείωση του βάρους σου.

Πιο συγκεκριμένα:

Η διαταραχή των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση αποθήκευσης λίπους.
Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται αργή, αλλά σημαντική, μείωση της μυϊκής μάζας που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των καύσεων ημερησίως.
Ελλιπής ύπνος: ένα από τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι η δυσκολία στον ύπνο, ενώ κακή ποιότητα και λιγότερος ύπνος μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.
Ινσουλινοαντίσταση, η οποία παράτηρείται συχνά στις γυναίκες με την αύξηση της ηλικίας, κάτι που δυσκολεύει τη μείωση του βάρους.
Μετριάζοντας την ενεργειακή πρόσληψη και αυξάνοντας τις καύσεις με την καθημερινή σωματική άσκηση, μπορεί να σημειωθεί σημαντική διαφορά όμως.

Χρήσιμο tip
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθεί μία στερητική δίαιτα, πολύ χαμηλών θερμίδων, για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω μείωση του μεταβολισμού μας

Πάρης Παπαχρήστος

Συνέχισε στην επόμενη ενότητα, ώστε να μάθεις αναλυτικά τις συστάσεις ανά ομάδα τροφίμου κατά την εμμηνόπαυση.

 

Argonafplia.gr (NT)

Πρόσφατα

Τη Μ. Τετάρτη παραδίδεται αποκατεστημένος ο δρόμος Επιδαύρου – Καλλονής

Σε πλήρη λειτουργικότητα θα παραδοθεί τη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου στους οδηγούς το τμήμα του…

11 ώρες πριν

Δημοτικό σχολείο Τολού «Παίζω χάντμπολ μαζί με τους γονείς και τους/τις συμμαθητές/τριές μου»

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η σχέση μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών είναι θεμελιώδους σημασίας. Γονείς και εκπαιδευτικοί…

11 ώρες πριν

Εκδήλωση εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης του 2ο ΓΕΛ Ναυπλίου σχολείο Πρέσβης του Ε.Κ. (βίντεο)

Ένα μοναδικό κράμα θετικής ενέργειας, νεανικής αύρας και ελπίδας για το μέλλον κυριάρχησε κατά την…

12 ώρες πριν

Συλλυπητήρια του Σ. Πολιτικών Συνταξιούχων Άργους- Μυκηνών για την απώλεια του Σπύρου Παραρά

Το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δήμου Άργους- Μυκηνών εκφράζουμε τη βαθιά…

12 ώρες πριν

Τουριστική σχολή Άργους: Πρώτη ημερίδα τουρισμού (βίντεο)

Την πρώτη ημερίδα για τον τουρισμό πραγματοποίησε σήμερα η τουριστική σχολή Άργους. https://www.youtube.com/watch?v=wGBaakQjALg Οι ημερίδες…

12 ώρες πριν

Ενημερωτικό σεμινάριο “ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ MY DATA – POS ” στο Επιμελητήριο Αργολίδας

Την Παρασκευή 26 Απρίλιου 2024 στην Αίθουσα Διαλέξεων του Επιμελητήριου Αργολίδας (Άργος οδός Κορίνθου 23…

21 ώρες πριν