Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “ντύνεται” στα χρυσά για τα παιδιά που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

Gold September - Childhood Cancer Awareness Month
- Advertisement -

Το ΕΚ συμμετέχει στην εκστρατεία “Χρυσός Σεπτέμβρης”, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, φωτίζοντας το κτίριό του με χρυσό χρώμα έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Πάνω από 35.000 περιπτώσεις παιδιατρικού καρκίνου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Παρότι το 80% των παιδιών και των εφήβων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο αναμένεται να ζήσουν τουλάχιστον 5 χρόνια, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ εξαιτίας της άνισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και εμπειρογνωμοσύνη.

- Advertisement -

500.000 Εκτιµώµενος αριθµός των επιζώντων του καρκίνου παιδικής ηλικίας στην Ευρώπη το 2020. Ο πιο συνηθισμένος και θανατηφόρος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία, που ευθύνεται για το 30% των νέων περιπτώσεων και θανάτων κάθε χρόνο.

Η καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ. Τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύστησε μια ειδική επιτροπή για την καταπολέμηση του καρκίνου που θα αξιολογεί τις ευκαιρίες που έχει η ΕΕ να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις.

Η ειδική επιτροπή για την καταπολέμηση του καρκίνου θα αξιολογεί:

–  τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους
–  τις επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου και τις δράσεις κατά της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ, της μόλυνσης…κλπ.
–  τους τρόπους στήριξης της έρευνας για τη διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη των σπάνιων μορφών καρκίνου και των καρκίνων της παιδικής ηλικίας, όπου η ΕΕ εξασφαλίζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας
–  προγράµµατα έγκαιρης διάγνωσης και προσυµπτωµατικού ελέγχου
την υποστήριξη μη κερδοσκοπικών κλινικών δοκιμών
–  πιθανές δράσεις της ΕΕ για τη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά το κόστος θεραπείας και την εξασφάλιση προσιτών τιμών και πρόσβασης.

 

 

 

 

- Advertisement -

________________