Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΟ Σύλλογος Καρκινοπαθών Αργολίδας ξεκινά Ομάδα Υποστήριξης Φροντιστών Πασχόντων από Καρκίνο και...

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Αργολίδας ξεκινά Ομάδα Υποστήριξης Φροντιστών Πασχόντων από Καρκίνο και χρονίων ασθενειών στο Άργος

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Αργολίδας «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» σας ενημερώνει πως ξεκινά η «Ομάδα Υποστήριξης Φροντιστών Πασχόντων από Καρκίνο και χρονίων ασθενειών», στο Άργος στα γραφεία του συλλόγου.

Μια τόσο σοβαρή διάγνωση όπως του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών, αποτελεί έντονη πρόκληση για τον ίδιο τον πάσχοντα σε πρώτη φάση, και σαφώς μεγάλη πρόκληση για τους οικείους του. Είναι ευρέως γνωστό, ότι η πορεία της νόσου επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο αντιμετώπισης της από τον ίδιο τον ασθενή και από το άμεσο περιβάλλον.

Με ψυχολογικούς όρους, η ψυχολογική ανθεκτικότητα του ατόμου και όλου του οικογενειακού συστήματος μπορεί να συνδράμει σημαντικά σε μία θετική πορεία της νόσου. Ωστόσο για να υπάρξει ένα τέτοιο «θετικό κλίμα» σε μία φάση τόσο απαιτητική, χρειάζεται στήριξη, μοίρασμα με άτομα που περνούν ανάλογες δυσκολίες, και βοήθεια από ειδικό Ψυχικής Υγείας που συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια.

Είναι αναγκαίο για τους φροντιστές και τους οικείους πασχόντων από καρκίνο και χρόνιες ασθένειες ένα πλαίσιο στήριξης, προς αποφυγήν σωματοποίησης της έντασης και των μη εκφραζόμενων αρνητικών συναισθημάτων. Κατά τη φράση «εκεί που δεν μιλάει το στόμα μιλάει το σώμα».

Η ομάδα που θα λάβει χώρα στον Σύλλογό μας, αποσκοπεί στην ψυχολογική στήριξη Φροντιστών Πασχόντων από Καρκίνο και χρονίων ασθενειών. Ο συντονισμός της ομάδας θα γίνει από τον Αλέξανδρο Ν. Μουσούρο Κλινικό Ψυχολόγο BA, MSc – Ψυχοθεραπευτή Master Practitioner in Cognitive Behavioral Therapy, BACP Member.

Η συχνότητα της ομάδας θα είναι ανά 15 ημέρες – ημέρα Σάββατο, με διάρκεια 2 ωρών τη φορά. Η ομάδα θα αποτελείται στο μέγιστο από 12 άτομα. Η διάρκεια κάθε κύκλου περιλαμβάνει ένα ακαδημαϊκό έτος (Σεπτέμβριο – Ιούνιο). Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας θα είναι βιωματικός. Ανοίγοντας ένα θέμα στην ομάδα ο συντονιστής, αυτό θα λειτουργεί ως έναυσμα για συζήτηση, ανάλυση και συναισθηματικό μοίρασμα μεταξύ των μελών. Βασικοί στόχοι της ομάδας είναι το μοίρασμα, το δέσιμο των μελών, η συναισθηματική αποφόρτιση, η ψυχολογική υποστήριξη και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

Τα άτομα που θα λάβουν μέρος στην ομάδα, έχουν ως βασική προϋπόθεση να είναι φροντιστές ατόμου που πάσχει από Καρκίνο ή άλλη σοβαρή νόσο. Πρόκειται για βιωματική ομάδα και όχι για ενημερωτικό σεμινάριο, γι’ αυτό το λόγο η σύνθεση της ομάδας κλείνει στην τέταρτη συνάντηση, εφόσον προηγουμένως δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 12 μελών.

Επειδή το αύριο το φτιάχνουμε σήμερα, καλό είναι στο όποιο ταξίδι να μην ταξιδεύουμε μόνοι. «Μπορεί μόνος να πηγαίνεις πιο γρήγορα, αλλά με παρέα θα πας πιο μακριά». Ελάτε λοιπόν να κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και να πάμε όσο πιο μακριά εμείς θέλουμε.

Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στην ομάδα μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο του Συλλόγου 27510-68858 καθημερινά 10.00-13.00 και Τετάρτη απόγευμα 18.00-21.00

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ