Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑργολίδα: Ζημιά υπάρχει στις Μυκήνες, αλλά είναι μικρότερη που θα μπορούσε να...

Αργολίδα: Ζημιά υπάρχει στις Μυκήνες, αλλά είναι μικρότερη που θα μπορούσε να υπάρξει… (ΦΩΤΟ)

Το μεσημέρι της Κυριακής 30 Αυγούστου 2020 ξέσπασε φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Αμέσως ο αρχαιολογικός χώρος εκκενώθηκε από τους επισκέπτες και οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να σώσουν τον τόπο όπου μεγαλούργησε και τάφηκε ο βασιλιάς Αγαμέμνονας.

 

Το ΒΙΝΤΕΟ:

 

Οι ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες

Με μία πρώτη καταγραφή του ΥΠΠΟ οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι:

Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.
Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πλήρεις ύδατος δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Κλειστός σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών

Μετά από μάχη πολλών ωρών, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ στο σημείο παρέμειναν όλη την νύκτα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 56 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς. Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Δευτέρα για λόγους ασφαλείας. Ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό από αύριο Τρίτη.

Σύσκεψη, παρουσία Μενδώνη, για την πυρκαγιά στις Μυκήνες

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη πραγματοποιήθηκε σήμερα ενωρίς το πρωί σύσκεψη και αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστη Παπαδημητρίου και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργολίδας. 

Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει υπάρξει κανένας καταλογισμός ευθυνών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ