ΕΥΡΩΠΗ

Κορoνοϊός: Η Επιτροπή υπόγραψε την πρώτη σύμβαση με την AstraZeneca

Σήμερα, η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ με φαρμακευτική εταιρεία τέθηκε σε ισχύ μετά την επίσημη υπογραφή της από την AstraZeneca και την Επιτροπή.

Σήμερα, η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ με φαρμακευτική εταιρεία τέθηκε σε ισχύ μετά την επίσημη υπογραφή της από την AstraZeneca και την Επιτροπή. Η σύμβαση θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ την αγορά εμβολίου κατά της COVID-19, καθώς και τη δωρεά του σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή την ανακατεύθυνσή του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσω της σύμβασης, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν κατ’ αναλογία βάσει του πληθυσμού.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς διερευνητικές συνομιλίες με τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η Επιτροπή εργάζεται αδιάλειπτα προκειμένου να παράσχει στους πολίτες της ΕΕ το συντομότερο δυνατό ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COVID-19. Η έναρξη ισχύος της σύμβασης με την AstraZeneca αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος μου είναι ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων χάρη στις συμβάσεις και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και η συνεργασία με διεθνείς εταίρους για καθολική και ισότιμη πρόσβαση στον εμβολιασμό.».

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις μας απέφεραν απτά αποτελέσματα: με την υπογραφή της πρώτης σύμβασης υλοποιούμε τη δέσμευσή μας να εξασφαλίσουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών μας. Η σημερινή υπογραφή, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στις σημαντικές προπαρασκευαστικές ενέργειες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των Κάτω Χωρών, θα εξασφαλίσει τη διάθεση των δόσεων ενός εμβολίου σε όλα τα κράτη μέλη, εφόσον αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές. Αναμένουμε να ανακοινώσουμε πολύ γρήγορα πρόσθετες συμφωνίες και με άλλους παρασκευαστές εμβολίων. ».

η συνέχεια του άρθρου Εδώ

Argonafplia.gr (NT)

Πρόσφατα

Εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα του Άργους

Ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Άργους ανακοίνωσε το Εορταστικό ωράριο του Πάσχα . Yπενθυμίζει στο…

2 ώρες πριν

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Αργολίδας: Προς ενημέρωση των εργαζομένων στους Δήμους της Αργολίδας

Το Δ.Σ. του Σωματείου  Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Νομού Αργολίδας εξέδωσε δελτίο τύπου για την  ενημέρωση…

4 ώρες πριν

Εγκαίνια Ιερού Ναού Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στον προαύλιο χώρο του ναού της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου

Στον προαύλιο χώρο του ναού της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου έχει γίνει η ανέγερση ενός μικρού ναού…

21 ώρες πριν

Εκδήλωση για το πρόγραμμα Erasmus+ από το 4ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου (βίντεο)

Εκδήλωση για το πρόγραμμα Erasmus+ διοργάνωσε σήμερα στο Βουλευτικό το 4ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου σε…

21 ώρες πριν

Απαγόρευση εισόδου και στάθμευσης στον λιμένα Ναυπλίου

Απαγόρευση εισόδου και στάθμευσης στον λιμένα Ναυπλίου Ανακοινώνεται ότι για το χρονικό διάστημα από 21-04-2024…

24 ώρες πριν

Ενημερωτικό σεμινάριο “ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ MY DATA – POS ” στο Επιμελητήριο Αργολίδας

Την Παρασκευή 26 Απρίλιου 2024 στην Αίθουσα Διαλέξεων του Επιμελητήριου Αργολίδας (Άργος οδός Κορίνθου 23…

24 ώρες πριν