Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΓιάννης Γκιόλας: Αποκλείστηκαν 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για ένα παράβολο 3 ευρώ

Γιάννης Γκιόλας: Αποκλείστηκαν 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για ένα παράβολο 3 ευρώ

Απίστευτη εξέλιξη παρατηρήθηκε αυτές τις μέρες στην Παιδεία, όπου από τους προσωρινούς πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 2ΓΕ/2019

δεν αξιολογήθηκαν και απορρίφθηκαν 10.000 και παραπάνω αιτήσεις αναπληρωτών, με πρόφαση την μη καταβολή παραβόλου των 3 ευρώ. Στις πιο πολλές περιπτώσεις η πληρωμή έγινε κανονικά αλλά το σύστημα τις ακύρωσε.

Έτσι, για 3 ευρώ θεωρείται βέβαιο ότι θα μείνουν άνεργοι πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί εξ αιτίας της προχειρότητας του συστήματος. Επιπλέον, ακόμη και οι πίνακες κατάταξης είναι γεμάτοι λάθη και σε πολλούς εκπαιδευτικούς δεν έχουν βάλει μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και άλλα κοινωνικά κριτήρια, συνεπώς εκ των πραγμάτων η κατάταξη είναι λάθος, με αποτέλεσμα να αδικηθούν εξ αυτού, χιλιάδες εκπαιδευτικοί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απάντηση, ούτε δόθηκε καμία λύση από το Υπουργείο Παιδείας. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα προσληφθούν άνθρωποι από προσωρινούς πίνακες και αυτό το υπουργείο Παιδείας το θεωρεί σωστό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Παιδείας θα μείνουν εκτός πινάκων το 20% των υποψηφίων, λόγω προχειρότητας του συστήματος και δεν γίνεται καμία προσπάθεια να διορθωθεί αυτή η αδικία.

Ενώ κάνουν λόγο για ταχύτατη οργάνωση του Κράτους, στην πράξη κάνουν ταχύτατη αποδιοργάνωση, ουσιαστικά «απολύοντας» 10.000 εκπαιδευτικούς, η πλειοψηφία των οποίων έχει υπηρετήσει με όποιο προσωπικό και οικογενειακό κόστος την δημόσια εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια, ζώντας πάντα με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Ο αποκλεισμός τους , μάλιστα, για αυτή τη χρονιά συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματός τους για τρία χρόνια να συμμετάσχουν εκ νέου για τα τρία επόμενα χρόνια στη διαδικασία πρόσληψής τους.

Είναι εξαιρετικά άδικο και απαράδεκτο να μην επιτραπεί εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας η συμμετοχή όλων των υποψηφίων εκπαιδευτικών στους Πίνακες Αναπληρωτών και καλούμε την ηγεσία του να δώσει μια δίκαιη λύση, ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Επισυνάπτεται και η σχετική ερώτηση μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Γιάννης Γκιόλας, που υποβλήθηκε άμεσα κατά την συζήτηση του σχετικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Αθήνα, 03 Ιουλίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων Οικονομικών
Εσωτερικών

Θέμα: «Κίνδυνος αποκλεισμού αδιόριστων εκπαιδευτικών από τις διαδικασίες
διορισμού και πρόσληψης λόγω προβλημάτων στην καταβολή του
παραβόλου»

Μεγάλος αριθμός υποψηφίων εκπαιδευτικών, που συμμετείχαν στη διαδικασία
της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ καταθέτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κινδυνεύει να αποκλειστεί από τον ενιαίο πίνακα εξαιτίας διαφόρων τεχνικών δυσλειτουργιών του συστήματος κατά τη διαδικασία πληρωμής του παραβόλου.

Ειδικότερα, μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων, υποψήφιοι
εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είτε κατέβαλαν το παράβολο σύμφωνα με τα δικαιολογητικά εμπρόθεσμης οριστικής υποβολής που διαθέτουν, είτε δεν κατέβαλαν το παράβολο, εξ αιτίας των ασαφών οδηγιών, καθώς έλαβαν αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης τους, εκτύπωσαν το σχετικό παράβολο, δίχως να λάβουν ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής, εμφανίζονται στον πίνακα των απορριπτέων λόγω μη καταβολής παραβόλου.

Πρόβλημα με την καταβολή του παραβόλου ύψους 3 ευρώ είχε παρουσιαστεί
και πριν λίγους μήνες στους υποψήφιους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019 για την ειδική αγωγή, όπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν παρέμβει κοινοβουλευτικά, καταθέτοντας τροπολογία, την οποία απέρριψε η κυβέρνηση επιδεικνύοντας ανευθυνότητα, αδιαλλαξία και αναλγησία να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ.

Αν και για το πρόβλημα ευθύνεται η διοίκηση λόγω δυσλειτουργιών του
συστήματος (τεχνικά προβλήματα, ασαφείς οδηγίες), οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί
αναγκάζονται να υποβληθούν σε διαδικασία ενστάσεως προσκομίζοντας και
παράβολο ύψους 20 ευρώ, οι οποίοι, περαιτέρω, κινδυνεύουν να αποκλειστούν και από τη διαδικασία διορισμού ως μόνιμοι ή πρόσληψης ως αναπληρωτές, καθώς ο πίνακας είναι ενιαίος.

Το κράτος, όμως, οφείλει να επιλύσει άμεσα το προκείμενο πρόβλημα, όπως,
άλλωστε, υπαγορεύεται από την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του
διοικούμενου, καθώς και την αρχή της χρηστής διοίκησης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Με ποιες ενέργειες προτίθενται να παρέμβουν προκειμένου να επιλυθούν άμεσα
τα σχετικά προβλήματα με το παράβολο, ώστε οι ανωτέρω κατηγορίες
υποψηφίων να μην αποκλειστούν περαιτέρω από τις διαδικασίες διορισμού ή
πρόσληψης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ