Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΠελοπόννησος: Πάνω από 40 εκατομμύρια βλέπει άμεσα να πέφτουν σε έργα στην...

Πελοπόννησος: Πάνω από 40 εκατομμύρια βλέπει άμεσα να πέφτουν σε έργα στην Αργολίδα ο Νίκας

Το γεγονός ότι οι δυνατότητες της Πελοποννήσου είναι μεγάλες και δεν αξιοποιούνται έτσι ώστε να μην υστερούμε σήμερα έναντι άλλων Περιφερειών της Ελλάδας ήταν το πρώτο μήνυμα που θέλησε να περάσει σήμερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας από το Ναύπλιο.
https://www.youtube.com/watch?v=NT5qhlcmKyE
Ο κ. Νίκας σε συνέντευξη του αναφέρθηκε σε όλα τα έργα που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του και που ζητά η Αργολίδα πολλές δεκαετίες τώρα. Παρόντες στην συνέντευξη οι αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Μαλτέζος, Δημήτρης Σχοινοχωρίτης και Γιάννης Μαντζούνης.
Ο Περιφερειάρχης έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα περισσότερα έργα και έκανε εντύπωση το πόσο σύντομο είναι αυτό. Ο κ. Νίκας με την τοποθέτηση του έχει ανεβάσει πολύ των πήχυ των προσδοκιών και είναι βέβαιο ότι το 30 % να υλοποιήσει από όσα είπε εντός του χρονοδιαγράμματος θα είναι μεγάλη επιτυχία του.
  
Το πρώτο έργο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Νίκας είναι το τρένο από Κόρινθο για Άργος – Ναύπλιο. Είπε ότι μέσα σε δέκα μήνες το τρένο θα σφυρίζει στο Ναύπλιο. Το έργο θα υλοποιήσει με εργολαβία ο ΟΣΕ και θα το πληρώσει με 15 εκατομμύρια ευρώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από τα οδικά έργα έγινε αναφορά στην ολοκλήρωση των μελετών για την σύνδεση της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7  που θα έχει μεγάλες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της Αργολίδας. Επίσης, ο δρόμος από τον κόμβο Νεμέας μέχρι το Θέατρο Επιδαύρου με 7 εκατομμύρια και υλοποίηση σε 8 μήνες είναι ακόμη αν υλοποιηθεί ένα μεγάλο έργο για την Αργολίδα.
Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη παρέμβασης της Περιφέρειας στον Βιολογικό Ναυπλίου και Άργους, που δεν κάνει ολοκληρωμένη επεξεργασία. Η ελλιπής επεξεργασία και τα προβλήματα στον αγωγό των λυμάτων είναι ένα μεγάλο έγκλημα που διαπράττεται σήμερα στην Αργολίδα, αφού λύματα που έπρεπε να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία σήμερα χύνονται στον Αργολικό κόλπο και σε όχι και μεγάλη απόσταση από πλαζ κολύμβησης.  Για το έργο αυτο ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι απαιτούνται 1,3 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διατεθούν άμεσα.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε αρκετά ακόμη έργα που αφορούν την ύδρευση της Ερμιονίδας, την  ύδρευση Άργους – Ναυπλίου με νερό από τις πηγές Αγίου Γεωργίου Κιβερίου και προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ.
Για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου τόνισε πως η καθυστέρηση οφείλεται σε δικαστικές αποφάσεις που έχουν καθυστερήσει λόγω κοροναϊού και που μέσα στο Φθινόπωρο θα τις έχουμε για να ξεκινήσει το έργο. Ανέφερε ότι μέσα στο 2020 θα αρχίσει η ΤΕΡΝΑ το μάζεμα των σκουπιδιών από την Ερμιονίδα, που έχει το μεγαλύτερο θέμα στην Πελοπόννησο. Έτσι δεν θα κινδυνέψει και η χρηματοδότηση των 68 εκατ. από το ευρωπαϊκό ΕΣΠΑ.
Στο θέμα των αθλητικών έργων ο κ. Νίκας αναγνώρισε το έργο της προηγούμενης αρχής και είπε ότι θα συνεχίσουμε τον προγραμματισμό σε αυτό τον τομέα. Πολύ σημαντική αυτή η παραδοχή με σημαντικές προεκτάσεις. Αρχιτέκτονας του έργου των αθλητικών έργων της προηγούμενης περιφερειακής αρχής ήταν ο νυν περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και τότε αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Σιδέρης. Άνθρωποι του αθλητισμού και οι υπόλοιποι δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Αναστάσιος Γανώσης και Αντώνης Λυμπέρης. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο κ. Νίκας θέλει να έχει καλή σχέση με τους τρεις αυτούς συμβούλους του συνδυασμού του κ. Τατούλη.
Στον τομέα των πολιτιστικών αναφέρθηκε ότι γίνονται προσπάθειες σε πολλά επίπεδα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπουργός κα Μενδώνη στην Τρίπολη για τσεκάρισμα των έργων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια, δεδομένου ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κονδύλια ΕΣΠΑ, οπότε τα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια από το ΠΕΠ. Μέσα σε αυτά τα έργα και το Μουσείο του Άργους.
Πολύ σημαντική η αναφορά του κ. Νίκα για μια ακόμη φορά στο μεγάλο θέμα του Νοσοκομείου Αργολίδας. Η ανάγκη δημιουργίας ενός Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αργοναυπλίας, αντί των δύο υποβαθμισμένων σήμερα είναι σίγουρα μια ανάγκη που έπρεπε να είχε προχωρήσει πολλές δεκαετίες πριν. Είτε το θέλουμε άλλωστε έιτε όχι το Άργος και το Ναύπλιο με σύγχρονους όρους είναι μια πόλη.  
Αναφορές ο περιφερειάρχης έκανε επίσης στον κορονοϊό και στην πιθανότητα και το 2021 ο τουρισμός να έχει προβλήματα εξ αυτού. Στην θετική πλευρά πάντως αναγνώρισε την ΄δυνατότητα χρήσης κεφαλαίων από τα 32 δισεκατομμύρια που αναμένονται να πάρουμε ως χώρα από την Ευρώπη.
Τέλος να αναφερθεί ότι για το θέμα του νερού στα Φίχτια που θα έπρεπε να είχε πάει εδώ και ένα μήνα και δεν πήγε ο κ. Νίκας έδειξε τον εκνευρισμό του. Τόνισε πως δεν μπορεί να μην υπάρχουν κάπου ευθύνες και θα τις αναζητήσει άμεσα.  
Ολόκληρη η συνέντευξη του Περιφερειάρχη στο βίντεο του ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ tv σε αυτή την ανάρτηση.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ