Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓια ποιες επιχειρήσεις μηδενίζει η προκαταβολή φόρου - Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Για ποιες επιχειρήσεις μηδενίζει η προκαταβολή φόρου – Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Το πακέτο στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Είναι ύψους 3,5 δισ. και αφορά τη μείωση της προκαταβολής φόρου, νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής και επιμήκυνση της επιδότησης εργοδοτικών εισφορών στη Συν-Εργασία.

Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια παγκόσμια ύφεση που είναι η χειρότερη από το 1930 δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας στην Φώφη Γεννηματά. Το να κάνουμε προβλέψεις για την ύφεση το 2020 είναι μια «θεωρητική άσκηση», τόνισε αλλά στάθηκε στο ότι το πρώτο τρίμηνο η ύφεση στην Ελλάδα ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη σε άλλες χώρες.

Μίλησε για σχέδιο της κυβέρνησης να επιδοτήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πέρα από τις προσπάθειες να στηριχθούν οι υφιστάμενες θέσεις.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ένα πακέτο, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι ύψους 3,5 δισ. ευρώ:

Μηδενίζει η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε κατά 35% το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς έναντι της περασμένης. Για τις υπόλοιπες η μείωση θα κυμαίνεται από 30 έως 70%.
Μηδενίζει η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις (ως τέτοιες ορίζονται αυτές που κάνουν το 50% του τζίρου το 3ο τρίμηνο του έτους). Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις.
Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ένα τρίτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Αφορά κυρίως εποχικά εργαζόμενους, όπως είπε.

Ως τρίτο μέτρο ανακοίνωσε ότι η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 60% για τους εργαζόμενους του προγράμματος Συν-Εργασία επεκτείνεται για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Το κόστος περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού (όπως ορίστηκαν πριν οι εποχικές) δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος Αύγουστος και Σεπτέμβριος. Το κόστος του μέτρου είναι 600 εκατ. ευρώ.

Τέλος ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης σε εργαζόμενους σε όλο το φάσμα του τουρισμού (περιλαμβανομένων καταστημάτων που ζουν από τον τουρισμό).

O πρωθυπουργός επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακούσει προτάσεις και έφερε ως παράδειγμα το “εμβληματικό” όπως χαρακτηριστικά είπε νομοσχέδιο, που αφορά στις δημόσιες συναθροίσεις. Επισημαίνοντας πως η αντιπολίτευση πρέπει να καταθέτει προτάσεις και να μην βασίζεται στην καταστροφολογία και σε μία ρητορική για « μαγκάλια και συσσίτια».

πηγή  www.euro2day.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ