Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Αυτή είναι η τροπολογία για την εκ περιτροπής εργασία

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Αυτή είναι η τροπολογία για την εκ περιτροπής εργασία

Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται το άρθρο 9 που περιλαμβανόταν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου και είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Η ρύθμιση που καταργείται προέβλεπε τα εξής:
«Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:
α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.»

Η τροπολογία Βρούτση για τους εργαζόμενους
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε στη Βουλή τις βασικές διατάξεις για τους εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης στη φετινή τουριστική περίοδο αλλά και για τους εποχιακά εργαζόμενους, οι οποί απασχολούνται εποχικά στον τομέα των μεταφορών, στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό γενικότερα.

Ολόκληρο το περιεχόμενο της τροπολογίας για τον κόσμο της εργασίας:

1.α. Θεσπίζεται, για το χρονικό από 15.06.2020 έως 15.10.2020, μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης, με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που καλείται «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
β. Οι επιχειρήσεις — εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», σύμφωνα με τις οριζόμενες προϋποθέσεις, δύνανται να προβαίνουν για έναν ή περισσότερους μήνες, εντός του χρονικού διαστήματος του μηχανισμού, σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του υπο ψήφιση νομοσχεδίου.

γ. Καταβάλλεται στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό, οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται καθώς και αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

δ. Εξαιρούνται της κάλυψης του μηχανισμού οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης.

ε. Αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό η διαφορά, που προκύπτει, σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου. εργοδότες, που κάνουν χρήση του

στ. Επιβάλλεται στις επιχειρήσεις μηχανισμού, η υποχρέωση να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν καθώς και να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς αυτών κατά το χρονικό διάστημα ένταξής τους.

ζ. Η δαπάνη για την υλοποίηση του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή/και από ευρωπαϊκούς πόρους.

η. Με κ.υ.α. καθορίζονται o τρόπος, η διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις της οικονομικής ενίσχυσης καθώς και κάθε άλλη αναγκαία (άρθρο 1) λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου.

Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των εποχικά εργαζομένων.
Συγκεκριμένα:
Για τους εποχικά εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης προβλέπονται τα εξής:

οι εργοδότες-επιχειρήσεις που επαναπροσέλαβαν εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020 έχουν δικαίωμα από 1.06.202Ο έως 30.09.2020 να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης.
οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. Το ανωτέρω μέτρο καταλαμβάνει και τους εργαζόμενους-οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.
οι ανωτέρω εργοδότες-επιχειρήσεις υποχρεούνται i) να ανακαλέσουν οριστικά την αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία και ii) να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
οι συμβάσεις εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων επιχειρήσεων- εργοδοτών, που δεν θα επαναλειτουργήσουν τίθενται σε αναστολή και οι εργαζόμενοι αυτοί είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, το ύψος της οποίας ορίζεται στο ποσό των 534 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας.
Για τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης προβλέπονται τα εξής:

Καταβάλλεται μηνιαία έκτακτη αποζημίωση ποσού ίσου προς το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν, στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, που απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση, και για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης, εφόσον έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας,
διάρκειας τριών (3) μηνών και πέντε (5) ημερών, εντός του διαστήματος από τον Σεπτέμβριο 2019 και έως το Φεβρουάριο 2020.
Η εν λόγω αποζημίωση καταβάλλεται για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020, εφόσον οι ανωτέρω δικαιούχοι παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) για το αντίστοιχο διάστημα.
οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των ανωτέρω εργαζομένων, οι οποίοι έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν έως τις 30.09.2020 με μερική απασχόληση, καλύπτονται το κρατικό προϋπολογισμό για το διάστημα 01.06.2020-30.09.2020.
Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η έκτακτη αποζημίωση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, Τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής
εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2Ο11, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και λοιπούς φορείς (ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα, Κ.λπ.) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα. (άρθρα 2 και 3)
Καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από την ι η.05.2020 μέχρι την ημέρα λήξης της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης εργαζόμενοι, σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής, που είχαν εξαιρεθεί
από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.03.2020 Π.Ν.Π., ως διατελούντες σε νόμιμη άδεια και υπό την προϋπόθεση ότι η άδειά τους έληξε κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής.

Παρέχεται η δυνατότητα, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2019-2020 και κατ’ εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας, στις οριζόμενες κατηγορίες
εργαζομένων γονέων ( εργαζόμενοι γονείς με παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, κ.λπ) με αίτησή τους και κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, να εργασθούν με μείωση των ωρών του ημερήσιου συμβατικού τους ωραρίου, μέχρι και 25%, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Στην περίπτωση αυτή απασχολούνται πέραν του
ωραρίου τους σε άλλες εργάσιμες ημέρες σε χρόνο που συμφωνείται μεταξύ των μερών, κατά ώρες αντίστοιχες των ως άνω ωρών μείωσης του ωραρίου
εργασίας τους, χωρίς επιπλέον αμοιβή υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.
Αποσαφηνίζεται ότι υπάγονται σε ασφάλιση με εργόσημο στον ΟΓΑ οι μετακλητοί πολίτες τρίτης χώρας που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες.
6.α. Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης της αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων τους ή να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών και πάντως όχι πέραν i) της 31 ης.Ιουλίου 2020 για τις επιχειρήσεις εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και αθλητισμού και ii) της 30ης.Ιουνίου 2020 για τις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης, οι οποίες πλήττονται σημαντικά από την ενσκήψασα πανδημία.

β. οι ανωτέρω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της προβλεπόμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

γ. οι εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες για όσο χρόνο κάνουν χρήση των προαναφερόμενων μέτρων υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του
προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

7.α. Αναστέλλονται κατά επιπλέον εξήντα (6()) ημέρες {έχουν ήδη ανασταλεί κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες} οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

β. Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς
καταβολή έως τις 30.09.2020, για τους κομιστές αξιογράφων, οι οποίοι κατά την έκδοση της υπό ψήφιση ρύθμισης δεν δραστηριοποιούνται στον
προαναφερόμενο κλάδο (τουριστικό), εφόσον το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους.
Ομοίως, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα καθώς
και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών έως τις 30.09.2020.

γ. Τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης.

Παρατείνονται για δύο (2) μήνες και πάντως όχι πέραν της Νοεμβρίου 2020 η θητεία των μελών i) του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου και ii) των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων και ενώσεων αναπήρων και θυμάτων πολέμου, οι οποίες έληξαν ή λήγουν ενόσω βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVlD-19.
Καταβάλλεται στον/στην σύζυγο του δικαιούχου ή στο πρόσωπο με το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή στους νόμιμους κληρονόμους του,
η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ποσού έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ που δικαιούνται άτομα που υπέστησαν τραυματισμό κατά τις πυρκαγιές που
έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, τα
οποία όμως απεβίωσαν χωρίς να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.
10.α. Παρατείνεται κατά ένα έτος και ισχύει έως την 1.3.2022 (αντί της I .3.202Ι) το καθεστώς ευνοϊκότερης ασφαλιστικής μεταχείρισης
εργαζόμενων συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία πριν την έναρξη ισχύος του ν.
4387/2016 ή για τους οποίους προβλεπόταν εξαίρεση από το άρθρο 20 του ν. 4387/2016, καθώς και από τις προϊσχύουσες αυτού διατάξεις.

β. Θεσπίζεται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους συνταξιούχους που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από την δραστηριότητα αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ