Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓκιόλας: Ζητείται η διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης της οικογενειακής αμπελουργίας

Γκιόλας: Ζητείται η διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης της οικογενειακής αμπελουργίας

Στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, η κυβέρνηση της ΝΔ ευνοεί τη συγκέντρωση της αμπελοκαλλιέργειας στα χέρια των “μεγάλων και ισχυρών”, όπως πράττει και για όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Με πρόσφατη κυβερνητική απόφαση τροποποιήθηκε το σύστημα των κριτηρίων μοριοδότησης και συνακόλουθα της κατανομής των δικαιωμάτων φύτευσης νέων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου. Εκτός από τη διαφοροποίηση, της, ανά περιφέρεια, μοριοδότησης, ανάλογα με την κλιμάκωση των υφιστάμενων εκτάσεων των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, ο αιτών, πρέπει να διαθέτει σύμφωνα με τα στοιχεία Ο.Σ.Δ.Ε. του προηγούμενου έτους, ελάχιστη έκταση γεωργικής εκμετάλλευσης πέντε στρέμματα και, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου, αμπελοτεμάχια με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου.

Με αυτό τον τρόπο ευνοούνται οι μεγάλοι αμπελουργοί, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, οι περισσότεροι των οποίων είναι και μεγάλοι οινοποιοί, εις βάρος των μικρών και μεσαίων αμπελουργών, των οποίων ο υφιστάμενος αμπελουργικός κλήρος δεν επαρκεί για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα νέων φυτεύσεων. Έτσι αποδυναμώνονται και τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της αμπελουργικής και οινοποιητικής δραστηριότητάς τους.

Βάσει των παραπάνω, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατατέθηκε ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και από τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ