Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ τοποθέτηση στην διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων του Βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα

Η τοποθέτηση στην διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων του Βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα

Η ενσκήψασα και στη χώρα μας πανδημία από τον Covid – 19 υπήρξε, και δυστυχώς χωρίς να έχει εξαλειφθεί, ένα τραγικό έως φρικιαστικό συμβάν , που θέλαμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να τιθασευθεί με τα κατάλληλα φάρμακα και το εμβόλιο που συν τω χρόνω θα παρασκευασθεί από την επιστήμη.

Για την προφύλαξη της υγείας των πολιτών, η τακτική που υιοθέτησε η Κυβέρνηση, ακολουθούσα κυρίως τις κατευθύνσεις της αρμόδια Επιστημονικής Επιτροπής, υπήρξε αυστηρή αλλά σε γενικές γραμμές αποτελεσματική.

Το lockdown που έγκαιρα εφαρμόστηκε , σε συνδυασμό πολλών ακόμη παραγόντων, όπως η έλλειψη, στη χώρα μας, διεθνών εκθέσεων και η απουσία διεθνούς εμπορευματικής κίνησης, η ιδιαιτερότητα των βαλκανικών χωρών, η κατανόηση και η υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης, το φρικιαστικό και έγκαιρο αντιπαράδειγμα της Ιταλίας, όλα αυτά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό συνέτειναν ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη διασπορά και
μετάδοση της νόσου.

Η αποτίμηση, όμως, των απαραίτητων ενισχυτικών μέτρων για την ανάκαμψη της βυθισθείσας οικονομίας υπήρξε καθυστερημένη και αναποτελεσματική. Η Κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν έλαβε γενναία και εμπροσθοβαρή μέτρα για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων και όλων των εργαζομένων.

Η μονοσήμαντή στόχευσή της ήταν η πολλαπλή στήριξη των μεγάλων επιχειρηματιών και της ελίτ του πλούτου. Έτσι, η πρόσφατη εξαγγελία για ενισχύσεις 24 δις αποδεικνύεται φενάκη και μάλλον σε πρόωρες εκλογές παραπέμπει. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήξουν, εάν λίγο πριν από το φθινόπωρο υπάρξουν υποσχέσεις και για διπλασιασμό των παροχών.
Γιατί, όμως, μιλάμε για επιλεγμένη και γενναία ενίσχυση των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων ; Διότι από τον πακτωλό των χρημάτων που θα δοθούν, δεν υπάρχει η αναγκαία ενίσχυση με δωρεάν επιδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αργοπεθαίνουν. Γιατί δεν προβλέπεται κρατική εγγύηση για δανεισμό για το μεγαλύτερο μέρος της μικρομεσαίας επιχείρησης, που κατ’αυτούς (εσάς) είναι «ζόμπυ» και «μπαταχτσήδες» ; Διότι στη χειμαζόμενη αγροτιά δεν εδόθησαν παρά ένα φιλοδώρημα 150
εκατομμυρίων. Επειδή οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να μείνουν και ευχαριστημένοι, αν οι απώλειές τους δεν ξεπεράσουν το 20% του μισθού τους. Και ίσως, ας μην σας βάζουμε ιδέες, οι συντάξεις δεν φαίνεται να παραμένουν στο ύψος που περικόπηκαν από τις μνημονιακές επιλογές σας.

Ας προχωρήσουμε, όμως, σε ένα ειδικότερο σχολιασμό για τις διατάξεις των δύο Π.Ν.Π. , από 13 – 04 – 20 και από 01 – 05 – 20, που καθόρισαν σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και τα οποία έρχονται προς ψήφιση με τη μορφή ενός ενιαίου Νομοσχεδίου. Η σειρά των εκδοθεισών Π.Ν.Π. την εποχή του lockdown επέβαλε άμεσης ισχύος αναγκαία μέτρα επιχειρώντας να άρει συνέπειες και κυρίως να αποκαταστήσει τη συνεχώς επιδεινούμενη Οικονομία, αφού οι προβλέψεις για ποσοστό 9,7% ύφεση δεν αποδίδουν πλέον το κακό σενάριο που μπορεί να εκτυλιχθεί στο
μέλλον. Δυστυχώς, ούτε να επιβοηθήσετε αποφασιστικά την οικονομία είστε ικανοί, αλλά ούτε και στις εκτιμήσεις που πραγματοποιείτε, από θέση δήθεν αμέτοχου σχολιαστή, επαληθευτήκατε ποτέ.

Ποια εχέγγυα, λοιπόν, παρέχει η αργή, ελλειμματική και αναποτελεσματική πολιτική του βλέποντας και κάνοντας, για να επανορθώσετε την οικονομία της χώρας αποκαθιστώντας, όπως λέτε την κοινωνική και οικονομική κανονικότητα ;
Θα διατρέξω, τώρα, εν τάχει, λόγω του πλήθους των προταθέντων μέτρων και θα σταχυολογήσω κάποιες από εκείνες τις πονηρές παρεμβάσεις που δεν παραπέμπουν στην αποκατάσταση της κανονικότητας, αλλά την αταξία, την προχειρότητα, τον εξοβελισμό της ορθής και δίκαιης νομοθέτησης επιχειρούν. α. Ανεπίλυτο μένει μέχρι και σήμερα το θέμα των καταβολών των αναπηρικών παροχών, για εκείνες που έληξαν και δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ιατρικές γνωματεύσεις που θα οδηγήσουν στην προσωρινή παράταση για την καταβολή τους (α. 10)

β. Με το άρθρο 14, ουσιαστικά αναγνωρίζεται η ανάγκη πρόσληψης ιατρών που θα καλύψουν υπαρκτές και βασικές ανάγκες του ΕΣΥ, αλλά εσείς αρκείσθε σε τετράμηνες, το πολύ συμβάσεις για περιορισμένο αριθμό 600 ιατρών. Είναι η εκκίνηση για την επαρκή στελέχωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας που επαγγέλλεσθε.
γ. Με τον ίδιο σκοπό, και προκειμένου να καλύψετε όπως – όπως τα κενά, μεταφέρετε από τις ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να αναλάβουν ουσιαστικό προληπτικό ρόλο, στα Κ.Υ. που παρουσιάζουν συνεχώς εμφανείς ελλείψεις.
δ. Η προμήθεια των απαιτούμενων φορητών συσκευών, διαβάζω από την αιτιολογική (laptops, notebooks, tablets) ή και συνδέσεων διαδικτύου που απαιτούνται για τη στήριξη οικονομικά αδυνάτων μαθητών υπήρξε παντελώς αποτυχημένη.
Δεν έγινε σε κανένα Δήμο της χώρας σχεδιασμός κατόπιν ακριβούς καταγραφής των αναγκών και έτσι η ισότιμη μεταχείριση των μαθητών έμεινε σχήμα λόγου, αφήνοντας χωρίς τα αναγκαία εφόδια τους μαθητές των μεσαίων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
ε. Η διευκόλυνση της δυνατότητας χρηματοδότησης των αγροτών από Τράπεζες και Πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ έμεινε στα λόγια. Δάνεια ακούμε, φως, όμως, δε βλέπουμε.
στ. Ευκαιρία και για την απόλυτη αυθαιρεσία στο άρθρο 42 που προβλέπει την κατασκευή τεχνητού εμποδίου στο χερσαίο τμήμα της Ε/Τ μεθορίου στον Έβρο. Απευθείας ανάθεση και εκτέλεση του έργου αυτού, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης. Έστω ότι οι ανάγκες είναι έκτακτες και απόλυτα αναγκαίες. Γιατί δεν επιλέχθηκε παρόμοιος τρόπος με αυτόν που προβλέφθηκε η δυνατότητα να κατασκευασθεί με δωρεά 8 εκατομμυρίων της Βουλής, από εμάς, η μονάδα 50 κλινών ΜΕΘ εντός του νοσοκομείου Σωτηρία, εντός 60 μόλις ημερών ;
Δεν μπορούσε και εκεί, έστω να επιλεγεί το διαφανέστερο σύστημα της πρόσκλησης 5 τουλάχιστον εταιρειών, με εμπειρία στην εκτέλεση αντίστοιχων δημοσίων ή ιδιωτικών έργων και αξιολόγησης τους βάσει της πλέον συμφέρουσας οικονομικής προσφοράς ;

Και τελευταία, η πρόβλεψη του άρθρου 46 :
Ενώ για όλες τις δικαστικές διαδικασίες που λήγουν εντός του κρισίμου
χρόνου έχει δοθεί η αναγκαία παράταση, για τους τραπεζίτες και λοιπούς
υπολόγους, που κινήθηκε αυτεπαγγέλτως η ποινική διαδικασία και πλέον
ήταν αναγκαία η υποβολή μεταγενέστερης (επιθυμίας) ποινικής δίωξης από
τα, μέχρι σήμερα, οκνηρά θεσμικά ελεγκτικά όργανα, εισάγεται εξαίρεση από
τη γενική αναστολή προθεσμιών που κυρώθηκε με το α. 2 ν.4682/20, ώστε να
επέλθει «γλυκά» και σύντομα η απαλλαγή του από κάθε ποινική ευθύνη. Για
να μην αγχώνονται οι άνθρωποι και να συνεχίσουν να κάνουν απερίσπαστα
την εργασία τους.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ