Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝτοκιμαντέρ για την πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου του Γιώργου Χρ. Ζέρβα (trailer)

Ντοκιμαντέρ για την πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου του Γιώργου Χρ. Ζέρβα (trailer)

Η “ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ” συμμετέχει στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που φέτος λόγω κορονοιού θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από19-28 Μαΐου 2020.
Η πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου είναι ένα μοναδικό μνημείο.

Μ’ αρέσει να συχνάζω στην πλατεία, από έφηβος πήγαινα. Και τώρα μόλις φτάσω στο Ναύπλιο εκεί θα πρωτοπάω. Θα τη διασχίσω, θα τρυπώσω στα δρομάκια της παλιάς πόλης που την αδειάζουν από περιπατητές και την ανατροφοδοτούν αδιάκοπα και θα επιστρέψω. Ξανά και ξανά.

Στον κινηματογράφο η πρώτη ύλη είναι ο χρόνος και στην πλατεία Συντάγματος αυτό που κυριαρχεί με την πρώτη ματιά είναι τα κτήρια με τις διαφορετικές αισθητικές τους, εκφράσεις περασμένων εποχών. Ο θρίαμβος του χρόνου δηλαδή. Γεγονός που σου δίνει μια ασυνείδητη απόλαυση. Όσο και να μην το σκέφτεσαι σε κατακλύζει η ιστορία μας, όχι μόνο του Ναυπλίου, αλλά της Ελλάδας ολόκληρης. Οθωμανικά, ενετικά, νεοκλασικά, νεότερα ίχνη ορθώνονται, σε περικυκλώνουν και σου διηγούνται την πολυτάραχη ιστορία τους.

Η πλατεία με ωραίες αναλογίες, ούτε μικρή ούτε μεγάλη, συλλογικό καθιστικό της πόλης, είναι έργο της Ιστορίας και της κοινωνίας, με διαρκώς μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά μέσα στο χρόνο. Αποτελεί γενναιόδωρη σκηνή για κάθε τελετουργία ή δραστηριότα – πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική, ψυχαγωγική -, φιλόξενη για όλους και ένα μόνο είναι το μυστικό της: να βρεις την ώρα και τη θέση που της ταιριάζεις και σου ταιριάζει.

Όλο αυτό το περιβάλλον αποτελεί μέρος της πλούσιας ιστορικής μνήμης μας που οφείλουμε να γνωρίζουμε για να προχωρήσουμε μπροστά.
Αποφάσισα να γυρίσω την ταινία για να υπογραμμίσω τη σημασία και την αισθητική της πλατείας Συντάγματος και να υπερασπιστώ τη μνήμη, και την προσεκτική ανάκτηση ενάντια στη λήθη και την αλόγιστη επέμβαση.

Κατά βάθος επιθυμώ η ταινία να αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης για τους Ναυπλιείς, αλλά παράλληλα κι ένα ισχυρό βήμα προστασίας και ανάδειξης της πλατείας με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

trailer του ντοκιμαντέρ

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Μοντάζ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ
Φωτογραφία -Ήχος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ
Μιξάζ
ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Οργάνωση παραγωγής
ΤΖΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Τεχνικός σύμβουλος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΥΔΗΣ
Παραγωγή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΣ FILM PRODUCTIONS
Υποστήριξη
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ – Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ