Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΑπό καύσωνα σε καταιγίδες -Ραγδαία μεταβολή με «βουτιά» 10 βαθμών και βροχές

Από καύσωνα σε καταιγίδες -Ραγδαία μεταβολή με «βουτιά» 10 βαθμών και βροχές

Σημαντικές διακυμάνσεις θα παρουσιάσει ο καιρός τις προσεχείς ημέρες, όμως η ζέστη και πιθανώς τα 40άρια να επιμένουν μέχρι την Τετάρτη.

O ασυνήθιστος καιρός των ημερών, με το δριμύ μαγιάτικο καύσωνα, ώθησε χιλιάδες πολίτες στις παραλίες το Σαββατοκύριακο και όπως δείχνουν τα μετεωρολογικά δεδομένα ο καιρός θα παραμείνει «καυτός» μέχρι και την Τετάρτη.

Παρά ταύτα, μετά τα ρεκόρ θερμοκρασιών, η εικόνα του καιρού αναμένεται να αλλάξει σημαντικά από την Πέμπτη, όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι.

Λαγουβάρδος (meteo): Mέχρι την Τετάρτη 10 με 14 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα
«Μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Οι θερμές αέριες μάζες παραμένουν πάνω από την περιοχή μας και ίσως δούμε τιμές κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Κρήτης, της Νότιας Πελοποννήσου και της Ρόδου, στις οποίες αναμένουμε και σήμερα να έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες», λέει στο iefimerida.gr o Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί ότι μέχρι και την Τετάρτη «οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 10 με 14 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια ακραία κατάσταση, καθώς υπάρχει διάρκεια, δεν ήταν ένα “πυροτέχνημα”, για μια ημέρα. Δεν έχουμε δει ξανά αυτό το φαινόμενο σε αυτόν το βαθμό και, κυρίως, με αυτή τη διάρκεια».

Η ομάδα του Meteo, σύμφωνα με τον Κώστα Λαβουγάρδο, θα περιμένει να ολοκληρωθεί το κύμα καύσωνα και στο τέλος θα εκδώσει έναν συγκεντρωτικό χάρτη με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν αυτό το διάστημα.
Ραγδαία μεταβολή του καιρού την Πέμπτη -«Βουτιά» 10 βαθμών και καταιγίδες
Ο «καυτός» καιρός των ημερών θα υποχωρήσει μετά το βράδυ της Τετάρτης. «Την Πέμπτη ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ίσως και μεγαλύτερη των 10 βαθμών Κελσίου. Αναμένουμε από το μεσημέρι και το απόγευμα βροχές και καταιγίδες, ίσως και χαλαζοπτώσεις, κάτι που θα γνωρίζουμε καλύτερα αύριο», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, «θα συνεχιστούν και τις προσεχείς ημέρες. Περιμένουμε τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο βροχές και καταιγίδες, πιθανότατα λιγότερα έντονες από την Πέμπτη. Επιγραμματικά, μπορούμε να πούμε ότι από την Πέμπτη έως και το Σάββατο θα έχουμε έναν πιο ανοιξιάτικο καιρό. Ο Μάιος έχει συνήθως πολλές καταιγίδες, όμως αυτή τη φορά θα έχει τεράστια διαφορά με τις συνθήκες που επικρατούν μέχρι σήμερα», προσθέτει.

Ενίσχυση βοριάδων και… επάνοδος της θερμοκρασίας
Ενα από τα «κλειδιά» του καιρού των προσεχών ημερών θα είναι και η επιστροφή των ανέμων. «Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή θα είναι πολύ ενισχυμένοι οι βοριάδες στο Αιγαίο. Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες αναμένουμε μια μικρή άνοδο το Σαββατοκύριακο. Από εκεί και πέρα δεν βλέπουμε κάτι ιδιαίτερα έντονο για τον καιρό», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ