Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΛΙΔΑ: Η ομορφιά του ΕΡΑΣΙΝΟΥ συσπειρώνει όσους αγαπούν και σέβονται την...

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Η ομορφιά του ΕΡΑΣΙΝΟΥ συσπειρώνει όσους αγαπούν και σέβονται την φύση …(ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Με μια εκδήλωση χθες που περιελάμβανε και επίσκεψη γνωριμίας στη διαδρομή του Ερασίνου ποταμού στη Νέα Κίο Αργολίδας δόθηκε μια απάντηση σε όσους προσπαθούν να αλλάξουν την σημερινή χρήση και λειτουργία του ποταμού.

Μολονότι πολλοί αναρωτήθηκαν πως παρά την ύπαρξη των μέτρων για τον συγχρωτισμό λόγω κορωναϊού επετράπη να γίνει η συνάντηση, το γεγονός είναι ότι υπήρχε ανάγκη έκφρασης της βούλησης της “άλλης πλευράς” πριν να είναι αργά για αυτή την ιδιαίτερα εντυπωσιακή αργολική γωνιά.

Για την συγκέντρωση και την εξέλιξη του θέματος της “αξιοποίησης” του ποταμού το βίντεο με τις δηλώσεις του Μπάμπη Αντωνιάδη και της Ελένης Πανάγου και οι φωτογραφίες της ανάρτησης. Για το θέμα, πήρε με ανακοίνωση της θέση και η παράταξη της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”, η οποία και αναφέρει τα ακόλουθα:

Το ΒΙΝΤΕΟ:

https://www.youtube.com/watch?v=KmQsrtbA9xM

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή κόσμου έγινε χθες (10/05) η εκδήλωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου , που είχε σαν θέμα την γνωριμία με τον Ερασίνο ποταμό και τον υδροβιότοπο του .

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την προσπάθεια από την Περιφερειακή Αρχή,  και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μαλτεζο , να καταστρέψει ουσιαστικά τον υδροβιότοπο καταστρέφοντας την κοίτη του Ερασίνου. 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,  που έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο  την Τρίτη 5/5 , προέβλεπε σε μήκος πεντέμισι χιλιομέτρων (σχεδόν καθ’ όλο το μήκος της κοίτης) , βαρέα μηχανήματα να σκάψουν και να εκχερσώσουν από κάθε βλάστηση την κοίτη επενδύοντας στις όχθες συρμάτινους κλοβούς με πέτρες.

Η μελέτη,  η οποία σημειωτέον , είχε αρνητική εισήγηση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, προς τιμήν της , ουσιαστικά αντιμετωπίζει τον Ερασίνο σαν οχετό και ρέμα απορροής,  και όχι σαν ποταμό τροφοδότη ενός ενεργού υδροβιότοπου,  απ΄ τους σημαντικότερους της χώρας .

Το πρόσχημα γι’ αυτό το εγκληματικό έργο εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής,  ήταν η αντιπλημμυρική προστασία. Ένας ισχυρισμός εντελώς αστήρικτος, αφού ο Ερασίνος δεν έχει δώσει ποτέ πλημμύρες τέτοιου μεγέθους που να δικαιολογούν την καταστροφή του υδροβιότοπου.

Πέραν του περιβαλλοντικού εγκλήματος, η καταστροφή της κοίτης του Ερασίνου συνιστά έγκλημα και από οικονομική σκοπιά.

Ο Ερασίνος και ο υδροβιότοπος του βάλτου αποτελούν έναν θησαυρό ανεκμετάλλευτο για την περιοχή,  ένα πραγματικό δώρο της φύσης .

Το 1.500.000 ευρώ που θα στοίχιζε η καταστροφή του ποταμού θα έπρεπε, αν διαθέταμε τον στοιχειώδη αναπτυξιακό οραματισμό, να το διαθέταμε σε έργα προστασίας, ανάδειξης,  προβολής , διεύρυνσης,  και οικοτουριστικής αξιοποίησης του υδροβιότοπου, για να λειτουργήσει σαν μέσο προσέλκυσης επισκεπτών και εσόδων .

Ευτυχώς , μετά την έντονη παρέμβαση της παράταξης μας , αλλά και της παράταξης των Οικολόγων, στο ΠΕΣΥΠ το θέμα αναβλήθηκε,  και με την σημερινή μαζική παρουσία του κόσμου θεωρούμε ότι ματαιώθηκε οριστικά.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ