Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓΥΝΑΙΚΑΓιορτή της Μητέρας: Η πιο σημαντική γιορτή του χρόνου

Γιορτή της Μητέρας: Η πιο σημαντική γιορτή του χρόνου

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι αφιερωμένη στο πιο σημαντικό πρόσωπο της ζωής κάθε ανθρώπου που δεν είναι άλλο από τη μητέρα.

Τη γυναίκα που μας δίνει τη ζωή που έχουμε τώρα. Η 10 η Μαΐου είναι η πιο γλυκιά γιορτή του χρόνου. Δε χρειάζεται όμως μόνο μία μέρα για να υμνούμε τη μητέρα καθώς πρέπει κάθε μέρα να της δείχνουμε την αγάπη μας, να της λέμε μία καλή κουβέντα και να την κάνουμε περήφανη για όσα κατάφερε στη ζωή της.

Αλήθεια, όμως που έχει τις ρίζες της η γιορτή που είναι αφιερωμένη στη μητέρα; Με μία γρήγορη ματιά στην Αρχαία Ελλάδα, οι πρόγονοί μας γιόρταζαν τη Μάνα Γη, καθώς υπήρχε κάθε άνοιξη γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Γαία, μητέρα των θεών και των ανθρώπων.

Αρκετούς αιώνες μετά, η γιορτή προς τη μάνα Γη αντικαταστάθηκε από την ημέρα που ήταν αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα που ήταν σύζυγος του Κρόνου και μητέρα του Δία αλλά και όλων των Θεών στην αρχαία Ελλάδα. Όταν ήρθαν τα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η γιορτή δεν έπαψε να υπάρχει μόνο που ήταν αφιερωμένη ως μέρα στη θεά Κυβέλη. Η συγκεκριμένη γιορτή ήταν κάθε Μάρτιο. Άνοιξη γιορταζόταν και η Κυριακή της Μητέρας στην Αγγλία του 15ου και του 16ου αιώνα.

Γιορταζόταν κάθε τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής και όλοι οι υπηρέτες δικαιούνταν μία μέρα άδεια από τα αφεντικά τους για να την περάσουν μαζί με τις μητέρες τους.

Η σημερινή γιορτή της μητέρας οφείλεται στον αγώνα που έκανε στις αρχές του 20ου αιώνα μία δασκάλα ονόματι Άννα Τζάρβις η οποία ζούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια, αγωνίστρια από πολύ νεαρή ηλικία, ήθελε να τιμάται αυτή τη συγκεκριμένη μέρα η μητέρα η οποία βοήθησε στη συμφιλίωση των Νοτίων και Βορείων μετά τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο.

Το κογκρέσο, το 1914 όρισε τη συγκεκριμένη μέρα ως εθνική εορτή και οι αγώνες της Τζάρβις δικαιώθηκαν. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα γιορτάστηκε για πρώτη φορά η γιορτή της Μητέρας στην Ελλάδα, όχι όμως τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου αλλά στις 2 Φεβρουαρίου ώστε να συνδυαστεί με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Μόλις τη δεκαετία του ’60 η γιορτή της μητέρας στη χώρα μας ακολούθησε τα αμερικανικά πρότυπα και γιορτάζεται πλέον τη 2η Κυριακή του Μαΐου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ