Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος εξόδου και να σπάσει η καραντίνα μας , θα πρέπει να αποφευχθούν συνωστισμός και συγκεντρώσεις πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο, και προέχει η προτροπή να εργαστούμε διαδικτυακά από το σπίτι. Με απλά λόγια, πρέπει να απομονώσουμε πλήρως τον εαυτό μας από τον σημερινό κόσμο, μεταβάλλοντας τον μέχρι τώρα τρόπο εργασίας μας.
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την απειλή μόλυνσης από κοροναϊό. Η επιδημιολογική απειλή επιφέρει εθνική καραντίνα, που δυστυχώς επιφέρει τεράστια επιπλέον θέματα στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Σε ορισμένες οικογένειες, το περίβλημα στους τέσσερις τοίχους μπορεί να αυξήσει την τριβή και να οδηγήσει σε επιδημίες επιθετικότητας.
Η σημερινή ασυνήθιστη κατάσταση δημιουργεί πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος της απώλειας εργασίας, τα συναισθήματα της αδυναμίας της ψυχικής καταπίεσης ως και το άγχος και η απογοήτευση που αναπτύσσονται καθημερινά.
Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται βάσει του νόμου 3500/2006. Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής πίεσης ), διώκεται από το νόμο.
Ως ποινικά αδικήματα ,σύμφωνα με το ν. 3500/2006 , θεωρούνται οι συμπεριφορές όπως για παράδειγμα: ενδοοικογενειακή απλή σωματική βλάβη και εντελώς ελαφριά σωματική βλάβη που προξενείται από συνεχή συμπεριφορά, ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί, ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη τελεσθείσα ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, ενδοοικογενειακή παράνομη βία, ενδοοικογενειακή παράνομη απειλή, ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκου, παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης άλλα και σε βαθμό κακουργήματος ενδοοικογενειακή βαριά σωματική βλάβη , βασανιστήρια, βιασμός εντός του γάμου, κατάχρηση σε ασέλγεια εντός του γάμου , κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.
Στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης (100) μπορείτε να το καταγγείλετε ή να ενημερώσετε άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές. Σημειωτέον ότι δεν απαιτείται κατάθεση παραβόλου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του ανωτέρω νόμου είναι ανεξάρτητα από το εάν έχουν συγκατοίκηση οι σύζυγοι, γονείς, συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος και εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους και εφόσον συνοικούν οι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού και πρόσωπα των οποίων επίτροπος, δικαστικός συμπαραστάτης ή ανάδοχος γονέας έχει ορισθεί μέλος ανάδοχης οικογένειας καθώς και κάθε ανήλικο πρόσωπο που συνοικεί στην οικογένεια, εφόσον συνοικούν οι μόνιμοι σύντροφοι και τα τέκνα, κοινά ή ενός εξ αυτών, οι τέως σύζυγοι καθ’ όλο το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των οικογενειακών τους διαφορών και για πράξεις που πηγάζουν ακριβώς και μόνο από τις οικογενειακές διαφορές των τέως συζύγων.
Ο αστυνομικός που επιλαμβάνεται στο πλαίσιο προανάκρισης επέχει υποχρέωση εχεμύθειας και απαγορεύεται να ανακοινώνει με οποιονδήποτε τρόπο το ονοματεπώνυμο του θύματος και του κατηγορουμένου, τη διεύθυνση κατοικίας τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία είναι δυνατόν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του.
Ο αστυνομικός θα πρέπει να ενημερώνει το θύμα για τα δικαιώματα που ο νόμος του δίνει, δηλαδή ότι πρόκειται για αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα και να το ενημερώνει για τη προβλεπόμενη διαδικασία (αυτόφωρη διαδικασία, ποινική διαμεσολάβηση κ.λπ.) και για τη δυνατότητα που παρέχεται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία ζητούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού.
H Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) μας στέλνει μήνυμα – μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές και ότι η παραμονή στο σπίτι δεν σημαίνει ανοχή στη βία. Είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών.
Οι γυναίκες, θύματα της ενδοοικογενειακής βία μπορούν να καλέσουν την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 η οποία είναι ανοιχτή ώρες το 24ωρο καθημερινές και Σαββατοκύριακα ή στείλουν e-mail στο sos15900@isotita.gr. Επιπλέον υπάρχουν 15 συμβουλευτικά κέντρα της Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) και τα 27 Συμβουλευτικά Κέντρα Δήμων.
Πληροφορίες για τους τρόπους επικοινωνίας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τις διευθύνσεις, μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες www.isotita.gr και www.womensos.gr.
Ας να προσέχουμε εκείνους για τους οποίους ο χρόνος που μένει στο σπίτι με την οικογένειά τους δεν είναι ειρηνικός ή ασφαλής!
Δικηγόρος
Μαργαρίτα Πατς-Κάτρη
Με SMS ή email θα υπενθυμίζεται στους κατόχους πυροβόλων όπλων να ανανεώσουν την άδειά τους.…
Ψυχρό μέτωπο φέρνει θυελλώδη βοριά και αισθητό κρύο το Σαββατοκύριακο, η πτώση της θερμοκρασίας θα…
Την Αργολίδα και συγκεκριμένα τη Νέα Κίο επισκεύθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης…
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25…
Σήμερα το πρωί Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 , στην παραλιακή οδό Δαλαμανάρας - Νέας Κίου…
Την Αργολίδα και συγκεκριμένα τη Νέα Κίο επισκεύθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης…