Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ Μεγάλο Σάββατο και ανήμερα Πάσχα

Σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ Μεγάλο Σάββατο και ανήμερα Πάσχα

Συναγερμός σε όλα τα μέτωπα έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να μην παρατηρηθεί οποιαδήποτε «χαλάρωση» τις ημέρες των γιορτών και να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ανάσχεση του κορωνοϊού.

Συνεχείς παραμένουν οι εκκλήσεις για τη συμμόρφωση των πολιτών, καθώς κατοικίες, εκκλησίες και πάσης φύσεως οδοί διαφυγής προς την ύπαιθρο βάζουν σε πειρασμό τους πολίτες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα.

Εάν τεθεί τελικώς το μέτρο, θα ισχύσει από τις 8 μμ το Μεγάλο Σάββατο, που κλείνουν τα καταστήματα.

Υπό το φόβο ορισμένοι να αψηφήσουν τον κίνδυνο παραβιάζοντας τα μέτρα αυτοπεριορισμού την βραδιά της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επανέλαβε χθες ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων «για να γιορτάσουμε την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα», βάζοντας φρένο σε επιχειρούμενες εορταστικές συναθροίσεις και οικογενειακά γεύματα. «Ας γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη νίκη κατά του κορωνοϊού κι ας γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα όλοι μαζί όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και προανήγγειλε «ενδελεχείς» και εντατικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εξόδου.

ΕΛΑΣ και Λιμενικό πραγματοποιούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα συστηματικούς ελέγχους. Σε μια προσπάθεια αποτροπής πιθανής «ανταρσίας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε χθες ότι ελέγχονται ήδη οι παλιές και νέες εθνικές οδοί, οι παράδρομοι, οι σταθμοί των ΚΤΕΛ και των τρένων, όπως και όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ενώ θα επιβάλλονται και τσουχτερά πρόστιμα- σε όσους το αποτολμήσουν να σπάσουν τους κανόνες προστασίας, όπως πρόστιμο 300 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες και επιστροφή στην αφετηρία τους για όσους επιχειρήσουν να κάνουν πασχαλινή έξοδο.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης του κορωνοϊού, οι ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα «κεκλεισμένων των θυρών» και οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς όπως επανέλαβαν χθες τόσο ο κ. Πέτσας, όσο και ο κ. Χαρδαλιάς, ώστε να μην εξελιχθούν ξανά περιστατικά «ανυπακοής» όπως αυτά στο Κουκάκι και την Κέρκυρα, τα οποία η κυβέρνηση αποδοκίμασε δημόσια χθες.

Την ίδια ώρα, πέρα από την τριπλή απαγόρευση (συναθροίσεις σε κατοικίες, εκκλησίες και έξοδος στην ύπαιθρο), σε παράταση της καραντίνας σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο προχώρησε χθες η κυβέρνηση, ενώ σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα παραμείνει η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις παραλιακές ζώνες και τους ανοιχτούς, δημόσιους χώρους. Για τον λόγο αυτό, παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι και τις 20 Απριλίου, ενώ ανάλογος περιορισμός θα ισχύσει για αρκετά σημεία και στο παραλίμνιο μέτωπο του Δήμου Ιωαννιτών μέχρι και τις 27 Απριλίου από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης και όλο το 24ωρο τα Σάββατα και τις Κυριακές.

Η ενίσχυση των μέτρων τις μέρες του Πάσχα και κυρίως το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, υπήρχε εξαρχής στα σχέδια του Μαξίμου, καθώς, όπως είπε χθες και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη, λόγω του αυξημένου συγχρωτισμού που μπορεί να παρατηρηθεί λόγω των γιορτών.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε περίπτωση που ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες νέα μέτρα, αυτά θα είναι – εκτός απροόπτου – και τα τελευταία, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη φάση, της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

πηγή www.newmoney.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ