Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών δίπλα στους εργαζόμενους στα super market

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών δίπλα στους εργαζόμενους στα super market

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών αναγνωρίζοντας ότι το μόνο όπλο των εργαζομένων απέναντι στην ασύδοτη εκμετάλλευση είναι η αλληλεγγύη, εκφράζει την στήριξη της στους εργαζόμενους στα super market, οι οποίοι στις 15 Απριλίου κινητοποιούνται διεκδικώντας μέτρα προστασίας για την ζωή και την υγεία τους καθως και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Πρόκειται για έναν κλάδο που δεν έμαθε τώρα τι σημαίνει εκμετάλλευση ωστόσο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι συνθήκες εργασίας, εκτός από τα εξαντλητικά ωράρια και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, περιλαμβάνουν και άμεσο κίνδυνο για την ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Ενώ έρχονται σε επαφή και εξυπηρετούν εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά για να μην λείψει κανένα είδος ανάγκης από τη λαϊκή οικογένεια, τα μέτρα προστασίας είναι απαράδεκτα και ελλιπή.

Ήδη σε χώρες του εξωτερικού πολλά από τα θύματα της πανδημίας αφορούν εργαζόμενους σε μεγάλα super market ενώ στη χώρα μας, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, τα κρούσματα δεν γνωστοποιούνται πράγμα που μεγιστοποιεί τον κίνδυνο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την δημόσια υγεία.
Οι εργαζόμενοι στα super market, και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και οι πυροσβέστες σε κάθε αντιπυρική περίοδο, κέρδισαν “επάξια” από τους εργοδότες τους τον χαρακτηρισμό του “Ήρωα”, που από ότι φαίνεται είναι η πιο ανέξοδη αλλά και τόσο υποκριτική ανταμοιβή για όσους θυσιάζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, ακόμα και με κίνδυνο για τη ζωή τους, στο βωμό της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου.

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων των Super Market, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεσα πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και στηρίζουμε στο ακέραιο το διεκδικητικό πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων τους:

Να γίνετε το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Να καθαρίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι αποθήκες.
Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ