Το πραγματικό του επίθετο ήταν Κωνσταντινίδης το οποίο και άλλαξε με βασιλικό διάταγμα σε Αρεταίος. Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 2 Αυγούστου 1829 εκ πατρός καταγόμενου από τη Σμύρνη. Απομένοντας ορφανός και μη έχοντας τα αναγκαία προς το ζην άρχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου με τη βοήθεια του Βασιλέως Όθωνα μετέβη στο Βερολίνο όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ιατρική 1853. Αφού εργάσθηκε επί τριετία σε νοσοκομεία του Βερολίνου, της Βιέννης και του Παρισιού επέστρεψε στην Αθήνα το 1856 και διορίστηκε ιατρός στη τότε ιδρυθείσα Αστυκλινική. Αργότερα χρημάτισε υφηγητής της εγχειρητικής και επιδεσμολογίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1863), έκτακτος καθηγητής της χειρουργικής (1864), τακτικός καθηγητής (1870), κοσμήτωρ (1873-4) και πρύτανης (1879-1880).
Κυριότερα των επιστημονικών του συγγραμμάτων είναι:
“Η Χειρουργία παρ΄ Έλλησιν”,
“Ανάλεκτα χειρουργικά”,
“Περί των προόδων της χειρουργίας” κ.λπ.
Τον θάνατό του (24 Μαρτίου 1893) πένθησε σχεδόν το πανελλήνιο. Από την μεγάλη δε περιουσία που απέκτησε, ο Θεόδωρος και η σύζυγος αυτού Ελένη κληροδότησαν το βασιλικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προς ίδρυση χειρουργικού και γυναικολογικού νοσοκομείου το οποίο και ανεγέρθηκε στην Αθήνα, προς τιμή του, φέροντας το όνομά του.
Τo πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο
ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Η ίδρυση του Αρεταίειου Νοσοκομείου το 1898 έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση στην Ιατρική Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στη χώρα μας. Χιλιάδες φοιτητές της Ιατρικής, μετέπειτα γιατροί που άσκησαν το λειτούργημά τους στη χώρα μας ή διέπρεψαν στο εξωτερικό, μυήθηκαν στην Ιατρική Επιστήμη στο Αρεταίειο Nοσοκομείο. Σήμερα, έναν αιώνα και πλέον μετά, το Αρεταίειο Νοσοκομείο εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά στις ιατρικές αλλά και εκπαιδευτικές υπηρεσίες που προσφέρει.
Το Αρεταίειο Νοσοκομείο στεγάζει: Τη Β’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Α’ Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, την Α’ Αναισθησιολογική Κλινική, τη Νεφρολογική Κλινική, τη Νεογνολογική Κλινική και όλα τα σύγχρονα εργαστήρια: Παθολογοανατομικό, Κυτταρολογικό, Βιοχημικό, Μικροβιολογικό, Oρμονολογικό και Υπηρεσία Αιμοδοσίας- Αιματολογικό
πηγή el.wikipedia.org
Η Κηφισιά ξεκίνησε θετικά το 2025, καθώς επικράτησε 3-0 του Αστέρα AKTOR Β' στο Άργος…
Συναγερμός σήμανε στις Αρχές το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς έλαβαν κλήση από ομάδα που είχε…
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε τους πίνακες εκτάκτων κρίσεων Ταξιάρχων Όπλων για το 2025.…
Τρείς μήνες πέρασαν μετά από το τραγικό δυστύχημα στις 11 Οκτωβρίου 2024 στην παραλιακή Νέας…
Η ομάδα του Άργους ανακοίνωσε την απόκτηση του έμπειρου κεντρικού αμυντικού Miguel Rodrigues. Στα πράσινα…
Ο καιρός αλλάζει και μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους νοτιάδες, οι άνεμοι θα «γυρίσουν» σε θυελλώδεις…