Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΣασόλι για τον κορωνοϊό: Η στιγμή είναι σοβαρή και το Κοινοβούλιο δεν...

Σασόλι για τον κορωνοϊό: Η στιγμή είναι σοβαρή και το Κοινοβούλιο δεν μείνει στην άκρη να παρακολουθεί

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση με τον κορωνοϊό, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, στους ηγέτες της ΕΕ, στις 26 Μαρτίου.

Μιλώντας στην έναρξη μιας τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες της ΕΕ με θέμα την αντιμετώπιση της έξαρσης του COVID-19, ο Σασόλι είπε ότι αν και τώρα θα πρέπει να εστιάζουμε σε μέτρα που αφορούν στην υγεία, είναι επίσης απαραίτητο να σκεφτόμαστε πώς να “αναζωογονήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία, πώς να προστατέψουμε τον τομέα της απασχόλησης και το κοινωνικό μοντέλο μας”.

“Γνωρίζουμε ήδη με βεβαιότητα ότι η έξαρση του COVID-19 θα προκαλέσει επίσης μια πρωτοφανή συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε μια εποχή που ήδη έπασχε από χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης και υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό. Δεν θα αντέξουμε αυτή η σοβαρή κρίση που τώρα βιώνουμε για την υγεία, να εξελιχθεί σε οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση”.

O Σασόλι επεσήμανε τα σημαντικά μέτρα της ΕΕ που έχουν ήδη ληφθεί, όπως το πακέτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δήλωσε ότι ήταν επίσης απαραίτητο να σκεφτούμε νέα όργανα. Τόνισε ότι θα ήταν σημαντικό να αυξηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, ώστε να την βοηθήσει να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μια άλλη πρωτοβουλία που ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚ, ήταν η ανάγκη για ένα κοινό μηχανισμό χρέους “ο οποίος θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε τα κεφάλαια στην αγορά με βάση τους ίδιους όρους για όλους και να χρηματοδοτήσει τις πολιτικές που απαιτούνται για την επανέναρξη της Ένωσης μετά από αυτή την πανδημία”.

Ο Σασόλι πρόσθεσε: “Κανείς δεν πρέπει να υποχωρήσει. Ο καθένας πρέπει να είναι αφοσιωμένος στην προστασία των χωρών μας. Αυτή η κρίση ή θα αποκαλύψει την πραγματική μας ικανότητα να οικοδομήσουμε το μέλλον της Ευρώπης ή θα σημαίνει την ήττα του ευρωπαϊκού σχεδίου”.

Είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η συνέχεια του έργου των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. “Εμείς πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η απάντηση σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στην κρίση που θα ακολουθήσει”.

“Το Κοινοβούλιο θα παραμείνει ανοιχτό και ελπίζουμε να έχουμε τα απαραίτητα μέτρα για να ψηφίσουμε σύντομα. Η στιγμή είναι σοβαρή και το Κοινοβούλιο δεν θα κάνει στην άκρη για να παρακολουθεί”, δήλωσε ο πρόεδρος.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ