Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΌλα τα όπλα στη μάχη κατά του κορωνοϊού ζήτησε ο Ανδρέας Πουλάς...

Όλα τα όπλα στη μάχη κατά του κορωνοϊού ζήτησε ο Ανδρέας Πουλάς από το Υπουργείο Υγείας

Την προστασία των γιατρών και νοσηλευτών με τα απαραίτητα ατομικά μέσα υψηλής προστασίας, την αύξηση των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και την άμεση στελέχωση και λειτουργία των κλειστών ΜΕΘ, έθεσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρέας Πουλάς, κατά τη σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του στη Βουλή προς το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ.Πουλάς, αφού ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό και τους διοικητικούς υπαλλήλους των δημόσιων νοσοκομείων μας για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, απευθύνθηκε στον παριστάμενο Υφυπουργό κ.ΒασίληΚοντοζαμάνη, και αναφέρθηκε επιγραμματικά στα εξής:
Στις έγκαιρες παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής1ον να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με ερώτηση των κ.κ. Πουλά και Κεγκέρογλου στις 20-01-2020 και 2οννα στελεχωθούν και να λειτουργήσουν οι150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, με επίκαιρη ερώτηση του κ.Πουλά στις 29.9.2019.
Στην ανάγκη προμήθειας υγειονομικού υλικού υψηλής προστασίας (γάντια, μάσκες FFP2 καιFFP3, ολόσωμες προστατευτικές στολές, γυαλιά)για τους γιατρούς και νοσηλευτές των δημοσίων νοσοκομείων, που έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ήδη το 11% των κρουσμάτων αφορούν σε υγειονομικούς, ενώ πλήθος καταγγελιών αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία αναφοράς (το Σωτηρία, το Ιπποκράτειο και άλλα) παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό.

Στην ανάγκη να διευρυνθεί ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης σε ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και να αυξηθούν τα εργαστήρια ανάλυσης των δειγμάτων. Ο κ.Πουλάςαναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας, της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης, που έχουν ελέγξει τον αριθμό των νοσηλευόμενων και των θυμάτων σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον αριθμό των πασχόντων με τη διενέργεια μεγάλου αριθμού τεστ και τόνισε ότι ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια πανεπιστημίων που έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, έχουν προσφερθεί να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση αυτή. Αντ’ αυτού, προβλέφθηκαν με απόφαση του Υπουργείου Υγείας 30.000.000 ευρώ προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά εργαστήρια για την διενέργεια κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων.Ο κ.Κοντοζαμάνης επιβεβαίωσε ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εφεξής, θα πραγματοποιούν τεστ για τους ασφαλισμένους με διατίμηση πλέον, από τον ΕΟΠΥΥ, όπως είχε ζητήσει επανειλημμένως και το Κίνημα Αλλαγής.

Στην ανάγκη να προσληφθεί προσωπικό για την στελέχωση των κλειστών ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων. Ο κ.Πουλάς ρώτησε για την συμμετοχή των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό του υπουργείου υγείας και ρώτησε εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα ότι ο ΕΟΠΥΥ μίσθωσε ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ στην τιμή ημερήσιας αποζημίωσης των 1600 ευρώ αντί των 800 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο κ.Κοντοζαμάνης επιβεβαίωσε το γεγονός, όχι όμως το κοστολόγιο και δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμεύσει κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να μεταφερθούν εκεί επείγοντα άλλα περιστατικά. Ουσιαστικά ο κ.Υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι το ΕΣΥ θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό, αφήνοντας τις ιδιωτικές κλινικές εκτός του κυκλώνα.

Στην ανάγκη να δημιουργηθεί μία νέα τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ μόνο για επαγγελματίες υγείας, καθώς πρόσφατα τραγικά περιστατικά ασθενών που κατέληξαν, αποδεικνύουν ότι δεν είναι δυνατή η ακριβής κλινική εκτίμηση του ασθενούς με κορωνοϊό χωρίς ιατρική εξέταση.
Στην ανάγκη να δημιουργηθεί μία ομάδα κρούσης με το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στις διευθύνσεις δημόσιας υγείας των Περιφερειών, των Δήμων και των Υγειονομικών Περιφερειών, προκειμένου να αναλάβουν την κατ’ οίκον εξέταση των ασθενών και υποψήφιων κρουσμάτων με κορωνοϊό καθώς και την ιχνηλάτηση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ σημαντική για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Και τέλος ο κ.Πουλάς τόνισε ότι αρκετά με τα χειροκροτήματα για την επικρότηση της προσφοράς των γιατρών και νοσηλευτών των δημόσιων νοσοκομείων μας. Χρειάζεται έμπρακτη αναγνώριση με την ένταξη τους στα βαριά και ανθυγιεινά, όπως πρότεινε με τροπολογία το Κίνημα Αλλαγής, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρει ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Ο κ.Κοντοζαμάνης περιορίστηκε να αναφερθεί στην δήλωση του κ.Πρωθυπουργού ότι θα υπάρξει ανταμοιβή.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ