Καλημέρα και χρόνια πολλά! Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά πατρίδα!
Η σημερινή εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου δε θα θυμίζει σε τίποτα τις εθνικές επετείους των προηγούμενων χρόνων. Άλλωστε, αυτές οι μέρες είναι εντελώς διαφορετικές από την μέχρι πρότινος καθημερινότητα μας.
Η 25η Μαρτίου είναι αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του έθνους μας, καθώς ο βασανισμένος ελληνικός λαός, αποφάσισε να διεκδικήσει με ομοψυχία τα δικαιώματα του στην ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές προσωπικότητες της Επανάστασης του 1821 ήταν ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης, ο οποίος στα «Απομνημονεύματα» του προκειμένου να αναδείξει τη δύναμη του συλλογικού και ομαδικού πνεύματος γράφει, μεταξύ άλλων, μία φράση διαχρονικής αξίας: «Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ».
Σήμερα βιώνουμε μία κατάσταση πρωτόγνωρη, μία κατάσταση που αφορά την ίδια τη ζωή μας και την ενδεχόμενη διακινδύνευση της. Σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία δε χωρούν συγκρούσεις, αντιθέτως απαιτείται σύμπνοια και ομόνοια. Γιατί όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κοινό και «αόρατο» εχθρό, όπως έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ο νέος κορωνοϊός, και κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι η προστασία του σημαντικότερου εννόμου αγαθού της ζωής, τόσο της δικής μας όσο και των άλλων. Ήρθε η ώρα που η υπευθυνότητα θα πρέπει να αναδυθεί από μέσα μας, μία έννοια που μάλλον είχαμε ξεχάσει εδώ και καιρό. Γιατί χρόνια τώρα, όπως κοινωνιολόγοι αναφέρουν, στην ελληνική κοινωνία κυριαρχεί η αντίληψη του κράτους «πατέρα» και της κοινωνίας «μητέρας», με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι μπορούν μόνο να ζητούν από το κράτος ή την κοινωνία, χωρίς ωστόσο να τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην κοινωνία και το κράτος. Αυτό συμβαίνει γιατί ενδεχομένως για αυτά τα άτομα το κράτος ή η κοινωνία φαντάζει ως κάτι το μακρινό, απρόσωπο ή εξωπραγματικό. Αλλά το κράτος και η κοινωνία δεν είναι κάτι έξω από εμάς, το κράτος και η κοινωνία είμαστε εμείς. Το κάθε άτομο ξεχωριστά είναι κομμάτι της κοινωνίας και συνολικά όλα τα άτομα αποτελούμε την κοινωνία. Άρα αυτό που θα δημιουργήσουμε και θα προσφέρουμε στο κράτος και την κοινωνία, αυτό θα πάρουμε πίσω ως αποτέλεσμα. Και για αυτό τη δεδομένη στιγμή η ατομική ευθύνη είναι πιο σημαντική από ποτέ, γιατί από το αν και κατά πόσο αυτή τηρηθεί θα εξαρτηθεί και το αποτέλεσμα του αγώνα που δίνεται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός να τις ανασύρουμε από τα συρτάρια της ντουλάπας που τις είχαμε αφημένες και μάλλον ξεχασμένες ∙αξίες που τα τελευταία χρόνια έχουν αντικατασταθεί από τον υπέρμετρο ατομισμό και τον ακραίο υλικό ευδαιμονισμό.
Ας σκεφτούμε τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν και ας πράξουμε όλοι με υπευθυνότητα, προστατεύοντας τα υπέρτατα αγαθά της ζωής και της υγείας. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει αφενός να ακολουθήσουμε ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών (γιατρών, επιστημόνων, κ.ο.κ.) και αφετέρου να εφαρμόσουμε τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού.
Και κάτι τελευταίο. Οι συνάδελφοι αστυνομικοί που βρίσκονται έξω και περιπολούν και πραγματοποιούν ελέγχους κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με σεβασμό στους συνανθρώπους μας αλλά και με κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, δεν βεβαιώνουν παραβάσεις με εισπρακτικό σκοπό. Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι πολίτες και να προστατευθούν στο πλαίσιο της λεγόμενης ειδικής πρόληψης (που αφορά την αποτροπή του ατόμου από την επανάληψη της ίδιας αντικοινωνικής συμπεριφοράς) καθώς και της λεγόμενης γενικής πρόληψης (που αφορά την προστασία του γενικότερου κοινωνικού συνόλου). Οι συνάδελφοι αστυνομικοί βρίσκονται έξω για να σας προστατεύσουν. Θερμή παράκληση: εφαρμόστε τους κανόνες και μη μετακινήστε άσκοπα! Μην πιστέψετε ούτε για μία στιγμή ότι το πρόβλημα δε σας αφορά και είναι μακριά από εσάς!
Μετά το τέλος αυτής της δοκιμασίας ελπίζω να βγούμε πρώτα απ’ όλα υγιείς και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε συλλογικό επίπεδο, νομίζω ότι πολλοί από εμάς ίσως αναθεωρήσουμε την κοσμοθεωρία μας και κατά συνέπεια τη στάση ζωής μας, πιστεύω να «ξαναγεννηθούμε» πιο δυνατοί και ενωμένοι από ποτέ! Και συνεπώς η φράση του Ιωάννη Μακρυγιάννη «Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ» να αποτελεί στάση ζωής για όλους μας! Γιατί όταν επιτευχθεί το συλλογικό καλό, τότε εξασφαλίζεται και το ατομικό καλό και όταν αυτά τα δύο συμπορευτούν τότε μπορεί να υπάρξει κοινωνική πρόοδος και ευημερία!
#μένουμε_σπίτι #μενουμεσπιτι
Σύλληψη 21χρονου για απάτη στο Άργος. Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης και…
Άλλο ένα περιστατικό επίθεσης ανηλίκου σε έτερο ανήλικο είχαμε χθες 18 Δεκεμβρίου 2024 σε σε…
Ο ΔΕΔΔΗΕ Αργολίδας ενημερώνει ότι θα γίνουν διακοπές ηλεκτροδότησης των κάτωθι περιοχών λόγω εργασιών κατασκευών…
Κλείνουν τις γιορτές τα αθλητικά κέντρα Λόγω του εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα…
Το μεγάλο χρονικό διάστημα της καλοκαιρίας μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να…
Την Τετάρτη 11/12/2024 το 3ο ΓΕΛ Άργους συμμετείχε σε δράση δενδροφύτευσης στο όρος Αρτεμίσιο (περιοχή…