Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕπιστολή Χρόνη στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις μετακινήσεις...

Επιστολή Χρόνη στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις μετακινήσεις των πωλητών λαϊκών αγορών

Επιστολή έστειλε σήμερα ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης, προς τα υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την απαγόρευση προσέλευσης παραγωγών σε λαϊκές αγορές των Αθηνών.

 

Το ζήτημα προέκυψε μετά την ενημέρωση που είχαν παραγωγοί από τον δήμο Επιδαύρου που ήταν στις λαϊκές αγορές των Αθηνών, ότι απαγορεύεται να βρίσκονται εκεί επειδή ανήκουν σε άλλη Περιφέρεια.

Εύλογα τα ερωτήματα που θέτει ο κ.Χρόνης, όπως το τι θα γίνει η παραγωγή και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα με επίπτωση στον καταναλωτή.

 

Αναφέρεται στο έγγραφο:

Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές

Μέχρι χθές το απόγευμα 22/3/2020, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πολιτείας η προσέλευση των παραγωγών λαϊκών αγορών θα γινόταν με μειωμένο αριθμό ανάλογα με τον αριθμό θέσης. Αυτή την εβδομάδα οι μονοί και την άλλη εβδομάδα οι ζυγοί αριθμοί θέσεων.

Σήμερα το πρωϊ 23/3/20, και ενώ έχουν ήδη προσέλθει στις λαϊκές αγορές των Αθηνών παραγωγοί του δήμου μας, ενημερώθηκαν ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση τους από μια Περιφέρεια σε άλλη, παρά το γεγονός ότι κατέχουν την απαιτούμενη άδεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι λαϊκές θα λειτουργήσουν μόνο με εμπόρους.

Το μέτρο, σύμφωνα με την ΠΝΠ θα ισχύσει μέχρι 25 Απριλίου.

 

Τα ερωτήματα πολλά:

  1. Τί θα γίνει με τα προϊόντα (πορτοκάλια, μανταρίνια, κηπευτικά κλπ) αυτό το διάστημα; Είναι ο κόπος και τα έξοδα μιας καλλιεργητικής περιόδου που τώρα πρέπει να πωληθεί.

2.Τι θα γίνει με τις παραγωγές που έρχονται (βερίκοκα, νεκταρίνια, ντομάτα, αγγούρι κλπ); Θα επενδύσουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο ή όχι;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το να καλλιεργήσεις για να αποδώσει μια παραγωγή, χρειάζονται χιλιάδες ευρώ ως δαπάνη.

3.Κατανοώντας τις συγκυρίες, αλλά και με γνώμονα ότι οι παραγωγοί είναι οι πρώτοι στην διατροφική αλυσίδα εργαζόμενοι, θεωρούμε αδιανόητο να μην μπορούν να μεταφερθούν με κάποιον τρόπο τα προϊόντα τους στους συμπολίτες μας που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη. Έχει ληφθεί μέριμνα να μην πάμε σε ανατιμήσεις ΕΑΝ σταματήσει αυτό το κομμάτι της αγοράς;

  1. Τι μέριμνα έχει ληφθεί για τους παραγωγούς ώστε να αποζημιωθούν αν δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους;

Επισημαίνουμε ότι το μέτρο των 800 ευρώ είναι μη αποδεκτό, καθώς οι παραγωγοί δεν χάνουν έναν μήνα εργασίας, αλλά τους κόπους μιας χρονιάς.

 Παρακαλώ να δείτε με σοβαρότητα και άμεσα τα ερωτήματα που τίθενται, όπως άλλωστε αντιμετωπίζετε έως τώρα την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί και να ενημερώσετε τους παραγωγούς μας και εμάς».

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ