Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΚορωναϊός: 6ος νεκρός - 30 ασθενείς στις ΜΕΘ

Κορωναϊός: 6ος νεκρός – 30 ασθενείς στις ΜΕΘ

Ακόμα ένας νεκρός από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το 6ο θύμα του ιού στη χώρα μας καταγράφηκε στην Καστοριά.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα oladeka.com και alphafm πρόκειται για έναν 70χρονο που νοσηλευόταν με πολλά προβλήματα υγείας. Οι γιατροί του έκαναν το τεστ για κορωνοϊό, ωστόσο ο άτυχος άνδρας εξέπνευσε πριν βγει το αποτέλεσμα. Τελικά όμως λίγη ώρα μετά το θάνατο του 70χρονου το δείγμα που είχε ληφθεί ήταν θετικό.

Στις ΜΕΘ 30 ασθενείς -Πάνω από 20 οι διασωληνομένοι
Σύμφωνα με πληροφορίες 30 ασθενείς που είναι θετικοί στον κορωνοϊό νοσηλεύονται αυτή την ώρα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την ίδια στιγμή αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, καθώς μέσα σε λίγες ώρες ξεπέρασαν τους 20. Αυτή η αύξηση προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα καθώς μόλις χθες ανακοινώθηκε πως οι διασωληνωμένοι ήταν 13, και μέσα σε λίγες ώρες ο αριθμός αυτός ανέβηκε τους 20.

Τσιόδρας: Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 2.000-3.000
Την Τετάρτη, στην επίσημη ενημέρωση για τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, αφού ανέφερε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας πρόσθεσε βάσει των μαθηματικών μοντέλων τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, υπολογίζονται στις 2.000 – 3.000.

Αναφερόμενος στη θεραπεία των ασθενών που νοσούν βαριά, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζουμε, όσον αφορά τη θεραπεία, και κάποια από τα μοντέλα της Γαλλίας, που όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη οδήγησαν σε αρνητικοποίηση το 96% των ασθενών που την ακολούθησε.
Παράλληλα επανέλαβε ότι οι κύριοι στόχοι του ελέγχου εστιάζουν στους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και εξήγησε ότι η πορεία της νόσου παρακολουθείται επαρκώς με δύο τρόπους και με τα κριτήρια που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί. Ο ένας τρόπος αφορά δείγματα που λαμβάνονται από ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ και ο άλλος θα είναι δειγματοληπτικός στον γενικό πληθυσμό, καθώς οργανώνεται ο τρόπος υλοποίησή του τις επόμενες ημέρες. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι 500 συνεργεία θα επισκέπτονται κατ’ οίκον ύποπτα κρούσματα κορονοϊού προκειμένου να λαμβάνουν το απαραίτητο υλικό για να γίνουν οι εξετάσεις.

Ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος ότι σε λίγο καιρό οι αριθμοί δεν θα έχουν κανένα νόημα καθώς θα ανακοινώνονται μόνο τα σοβαρά κρούσματα και μόνο αυτά που χρειάζονται νοσηλεία.

Καταλυτικός ο ρόλος της απομόνωσης
Τέλος ο καθηγητής επανέλαβε για ακόμα μία φορά το πόσο σημαντική είναι η απομόνωση και η αποφυγή των συναθροίσεων καθώς αυτό παραμένει το πιο σημαντικό μέσο για την ελάττωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Συγκεκριμένα είπε ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στις οικογενειακές επαφές και μόνο και όταν ρωτήθηκε για το εάν κάποιος υποπτεύεται ότι νοσεί ή νοσεί στο οικογενειακό περιβάλλον είπε ότι θα πρέπει να έχει το δικό του δωμάτιο ή δυνατόν ακόμα και τη δική του τουαλέτα. Εάν πρόκειται για άτομα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα τότε πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, και να αποφεύγει την επαφή με τους οικείους του.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ