Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠουλάς: «Στηρίξτε, έστω και τώρα, το ΕΣΥ που σηκώνει όλο το βάρος...

Πουλάς: «Στηρίξτε, έστω και τώρα, το ΕΣΥ που σηκώνει όλο το βάρος της αντιμετώπισης του Covid-19»

Ομιλία Ανδρέα Πουλά στην Ολομέλεια της Βουλής

«Στηρίξτε, έστω και τώρα, το ΕΣΥ που σηκώνει όλο το βάρος της αντιμετώπισης του Covid-19»

 Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει μία συζήτηση για την Πρόληψη χωρίς να γίνει αναφορά σε αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον Covid-19.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι στο χώρο της Δημόσιας Υγείας δεν χωρούν
ερασιτεχνισμοί, πειράματα και επικοινωνιακοί χειρισμοί για το ποιος τα έκανε καλύτερα. Η επιδημία του Covid-19 δεν είναι μία απλή υπόθεση. Αποτελεί την μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα που αντιμετωπίζει σήμερα ολόκληρη η υφήλιος.

 Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι προσπαθήσατε να προετοιμαστείτε. Παρόλα αυτά υπήρξαν λειτουργικά κενά και αστοχίες. Για αυτό και πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση, να διορθώσουμε τα λάθη που έχουν διαπιστωθεί και να λειτουργήσουμε τόσο στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης των πολιτών όσο και της συλλογικής ευθύνης της Πολιτείας.
 Η Πολιτεία οφείλει έστω και την ύστατη στιγμή να στηρίξει το ΕΣΥ που καλείται να σηκώσει το βάρος της αντιμετώπισης της επιδημίας και να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που υπηρετούν με φιλότιμο και αυταπάρνηση αυτή τη στιγμή το σύστημα, γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.

 Από το 2002 που ξεκίνησα να δουλεύω ως Επιμελητής Β’ στο ΕΣΥ ακούω για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν γίνονται.
 Το ΕΣΥ όμως όσο γερασμένο και υποστελεχωμένο και αν είναι, είναι αυτό που σε κάθε κρίσιμη στιγμή αναλαμβάνει πλήρως το βάρος της Δημόσιας Υγείας. Και τώρα αυτό γίνεται, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη της διάγνωσης του ιού και της φροντίδας των ασθενών την ώρα που οι ιδιωτικές κλινικές προσπαθούν να κρατηθούν μακριά από το πρόβλημα.
 Γι’ αυτό το ΕΣΥ πρέπει να διατηρηθεί ισχυρό, να στηριχθεί, να εκσυγχρονιστεί, να ανανεωθεί και να τύχει εκείνης της προσοχής και αναγνώρισης που του αξίζει ως πυλώνας διασφάλισης της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος.
Σας έχουμε επισημάνει και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές:

 Τη μη γρήγορη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων για τις θέσεις ειδικευμένων γιατρών του κλάδου ΕΣΥ λόγω των προβλημάτων του ηλεκτρονικού συστήματος.
 Την ανάγκη στελέχωσης των ΜΕΘ και ΜΑΦ που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού ώστε να μην αναγκάζεστε να μισθώνετε από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
 Την επίσπευση της τοποθέτησης των γιατρών και νοσηλευτών στα ΤΕΠ ειδικά στα νοσοκομεία της Περιφέρειας όπου αυτά υπολειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες

 Την ανάγκη άμεσης συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους για την υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών
 Τη ανάγκη διασφάλισης επαρκούς υγειονομικού υλικού και απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων για τον Covid-19
 Η πρόληψη της δημόσιας υγείας είναι ένα μεγαλεπήβολο, φιλόδοξο αλλά και απόλυτα αναγκαίο έργο. Η ευθύνη της συνιστά πάγια υποχρέωση της Πολιτείας και κυρίαρχη έκφραση του κράτους πρόνοιας.

 Το Κίνημα Αλλαγής φέρει στα γονίδια του την ιστορική παράδοση του ΠΑΣΟΚ για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας με έργα που φέρουν την σφραγίδα του μέχρι σήμερα. Έχουμε επανειλημμένως πρωτοστατήσει στην επίτευξη εθνικής συνεννόησης για την στήριξη της.
 Χώρος για ιδεοληψίες ένθεν κακείθεν στον τομέα της υγείας, δεν υπάρχει.

 Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η βελτίωση ποιότητας ζωής πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα μας μέσω της καλύτερης διάθεσης των πόρων και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του επιστημονικού κεφαλαίου της χώρας.
 Στην κατεύθυνση αυτή δεσμευόμαστε ότι δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε την πολιτική μάχη καθημερινά, υπέρ των πολιτών και υπέρ του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δείτε το βίντεο εδώ:
https://youtu.be/5ty0LT8PqFc

Ανδρέας Πουλάς

Βουλευτής Ν. Αργολίδας

Κίνημα Αλλαγής

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ