Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΠοια είδη κήλης υπάρχουν και ποια τα συμπτώματα;

Ποια είδη κήλης υπάρχουν και ποια τα συμπτώματα;

Οι κήλες είναι ένα γενικό πρόβλημα που μπορεί να στείλει κάποιον ασθενή στο νοσοκομείο για επείγουσα εγχείρηση ή για παρακολούθηση. Σε ένα συντριπτικό ποσοστό, η κήλη θα πρέπει να βγει με χειρουργείο καθώς μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα επιπλοκή.


Εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως στην περιοχή της ευρύτερης κοιλίας (κήλη στην κοιλιά). Ένας γενικός χειρουργός θα μπορούσε να ξεχωρίσει την διαφραγματοκηλη, την κοιλιοκήλη, την ομφαλοκήλη, την βουβωνοκήλη.

Αίτια κήλης

Οι κήλες σε γενικές γραμμές εμφανίζονται σε παχύσαρκους ασθενείς. Διάφορα δεδομένα έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που παρουσιάζουν χρόνια δυσκοιλιότητα ή βρογχίτιδα. Αν ένας ασθενής, εμφανίσει κήλη και σηκώνει καθημερινά βάρος είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω γυμναστικής, τότε μπορεί η κήλη να πεταχτεί ακριβώς στο σημείο που παρουσιάζεται. Δεν αποκλείεται οι κήλες να κάνουν την εμφάνισή τους μετά από απότομη μείωση βάρους. Η εγχείρηση κήλης αποτελεί μία συνήθη πρακτική στα νοσοκομεία της χώρας και πολλοί είναι οι γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί πλήρως.

Συμπτώματα

  • Εξόγκωμα άλλοτε πολύ φανερό και άλλοτε πιο ήπιο
  • Αίσθημα βάρους στην περιοχή της κοιλιάς
  • Πόνος στο σημείο της κήλης
  • Αίσθημα τραβήγματος

Πότε χειρουργείται

Η κήλη χειρουργείται πάντα, καθώς άλλη μέθοδος θεραπείας δεν υπάρχει. Είναι μία επέμβαση με εύκολη ανάρρωση, μικρής διάρκειας που δεν απαιτεί μεγάλη νοσηλεία. Το άτομο γυρίζει γρήγορα στην καθημερινότητά του και δεν έχουν βρεθεί επιπλοκές μη αντιμετωπίσιμες μέχρι τώρα.

Αν νιώσετε δυσφορία στην περιοχή που έχετε διαγνωστεί με κήλη, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Γενικά ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματική, την κήλη θα πρέπει να την παρακολουθείτε ανά 6 μήνες.

Δρ. Γεώργιος Π. Ηλίας MD, PhD

Γενικός Χειρουργός Αθήνα

hlias.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ