Το προσφυγικό/μεταναστευτικό στο ΔΣ της ΚΕΔΕ παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη

- Advertisement -

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου ο πρόεδρος της, Δημήτρης Παπαστεργίου του μετέφερε την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης  ότι παραμένει αρωγός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού  προβλήματος.

- Advertisement -

 

Τόνισε ο κ.Παπαστεργίου: «Η Αυτοδιοίκηση από το 2015 έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του θέματος και έμπρακτα έχει δείξει τον σημαντικό της ρόλο ως μέρος της λύσης και μάλιστα πολλοί Δήμαρχοι πλήρωσαν και το πολιτικό κόστος.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε πολίτες και συναδέλφους μας Αυτοδιοικητικούς να έρχονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, είπε ο κ. Παπαστεργίου προς τον υπουργό και αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Χάθηκε κάποιος χρόνος και πρέπει να δουλέψουμε με αλληλεγγύη στους Δήμους που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών για να τον ξανακερδίσουμε. Ας βάλουμε μια κόκκινη γραμμή σε ό,τι έγινε ως σήμερα και ας δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά σήμερα το πρόβλημα.

Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί σοβαρό εθνικό σχέδιο, διάλογο με ειλικρίνεια και συνεννόηση μεταξύ του Κεντρικού Κράτους με τις τοπικές αρχές , καθώς και σεβασμό στις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών που αποτελούν τόπους πρώτης υποδοχής” , τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Ο κ. Μηταράκης έκανε έκκληση για την επικράτηση ηρεμίας στα δύο νησιά και μίλησε για τις κατανοητές ειρηνικές αντιδράσεις των κατοίκων. Τόνισε ότι μεμονωμένα γεγονότα αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα. Κάλεσε τον κόσμο να μην παρασύρεται από  fake news τονίζοντας ότι οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Ζήτησε προτάσεις από τους Δήμους για τις θέσεις προσώπων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν στην περιοχή τους και μετά εμείς να διαλέξουμε τις μισές ώστε να προχωρήσει η αποσυμφόρηση.
«Καταλαβαίνω ότι έχετε τη διάθεση να βοηθήσετε και να δείξετε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας» είπε ο κ. Μηταράκης απευθυνόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ.  Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση περιμένει θέσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του Εθνικού προβλήματος.

Τέλος ο  Δημήτρης Παπαστεργίου πρότεινε, αφού η Κυβέρνηση προσδιορίσει τα ποσοστά των προσφύγων/μεταναστών σε κάθε Περιφέρεια να γίνει σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους και τους τοπικούς βουλευτές ώστε από κοινού και οργανωμένα να δεσμευτούν για τον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών που κάθε περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει.

 

 

- Advertisement -
 

________________