ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χρήσιμες συμβουλές για τις δυσλειτουργίες του δυναμό του αυτοκινήτου σας…

Το δυναμό (εναλλάκτης) αποτελεί τμήμα του συστήματος φόρτισης των αυτοκινήτων. Από κοινού με την μπαταρία, διασφαλίζουν την τροφοδοσία των ηλεκτρικών τμημάτων του οχήματος. Η ονομασία της συσκευής προκύπτει από τον όρο εναλλασσόμενο ρεύμα (Στ.μ στην Αγγλική γλώσσα AC – Alternating Current).

 

Πώς λειτουργούν τα δυναμό;

Τα βασικά τμήματα του δυναμό είναι:

Ο ρότορας και ο στάτορας

Ο ανορθωτής διόδου (ή γέφυρα ανορθωτή)

Ο ρυθμιστής τάσης

Ο ρότορας και ο στάτορας αποτελούν δύο μεγάλου μεγέθους μαγνήτες. Κινούνται από έναν ιμάντα μέσα σε καλωδίωση από χαλκό, παράγοντας μαγνητικό πεδίο. Η ροπή μεταφέρεται στα τμήματα από τον κινητήρα μέσω μιας τροχαλίας και του ιμάντα, επιτρέποντας στον ρότορα να περιστρέφεται σε μεγάλη ταχύτητα. Ο στάτορας παράγει τάση και ηλεκτρισμό τα οποία μεταδίδονται στο συγκρότημα της διόδου. Το συγκεκριμένο συγκρότημα, κάνει τη μετατροπή του AC στο DC που είναι αναγκαίο για την τροφοδοσία της μπαταρίας. Βασικό στόχο του ρυθμιστή τάσης αποτελεί η παροχή προστασίας στο δυναμό, οπότε παρακολουθεί την τάση στο δυναμό και την μπαταρία και αν χρειαστεί, κάνει τη ρύθμιση της.

Τα δυναμό διαθέτουν, συνήθως, ένα αλουμινένιο περίβλημα και πλήθος ανεμιστήρων ψύξης, που προσφέρουν τη διάχυση της θερμικής ενέργειας που παράγεται παράλληλα με την ηλεκτρική.

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες των δυσλειτουργιών του δυναμό;

Ενεργοποίηση της προειδοποιητικής λυχνίας στον πίνακα οργάνων. Όταν η τάση εξόδου του δυναμό είναι είτε ιδιαίτερα υψηλή, είτε ιδιαίτερα χαμηλή, η λυχνία ανάβει. Στην αρχή, ενδέχεται να ανάψει για ένα δευτερόλεπτο μόλις, όταν ενεργοποιείται, παραδείγματος χάρη το ραδιόφωνο ή τους υαλοκαθαριστήρες.

Τα φώτα σκοτεινιάζουν ή γίνονται πολύ δυνατά ή αρχίζουν να αναβοσβήνουν. Όταν το δυναμό δεν μπορεί πια να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό, η ισχύς που φτάνει στα φώτα δεν θα είναι ικανή για να εκπέμψουν έντονο φως και θα σκοτεινιάσουν. Παρ’ όλα αυτά, σε κάποια μοντέρνα αυτοκίνητα, τα δυναμό είναι προγραμματισμένα να τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό τα τμήματα, σε κάποια συγκεκριμένη σειρά. Παραδείγματος χάρη, προτεραιότητα θα αποτελούν οι προβολείς, ενώ μικρότερη σημασία θα έχουν το καλοριφέρ ή το ραδιόφωνο. Το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας θα μεταφερθεί στους προβολείς.

Άδεια μπαταρία. Οι ηλεκτρικές συσκευές του αυτοκινήτου τροφοδοτούνται από το δυναμό ή την μπαταρία. Όταν αποτυγχάνει το δυναμό, η μπαταρία αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας. Μιας όμως και δεν μπορεί να αντέξει για πάντα,  τελικά θα αδειάσει.

Ζημιές στα καλώδια ή/και τους ακροδέκτες. Μπορεί να μη φταίει το δυναμό, αλλά τα καλώδια και οι ακροδέκτες. Η ισχύς μπορεί να παράγεται αλλά, παρ’ όλα αυτά δεν μεταφέρεται.

Χαλαρωμένοι ή χαλασμένοι ιμάντες. Μιας και η περιστροφή του ρότορα γίνεται από τους ιμάντες, οποιοδήποτε δικό τους πρόβλημα θα επηρεάσει και τη λειτουργία του δυναμό. Τα χαλαρωμένα ή χαλασμένα τμήματα, επιφέρουν την εσφαλμένη λειτουργία του συγκροτήματος.

Μουγκρητά ή τσιριχτοί ήχοι. Τα φθαρμένα, ελαττωματικά ή χαλασμένα τμήματα όπως τα σινεμπλόκ, οι τροχαλίες και τα ρουλεμάν μπορεί να δημιουργήσουν περίεργους ήχους.

Δυσκολίες στην εκκίνηση και συχνά σβησίματα του κινητήρα. Τα συγκεκριμένα προβλήματα προκύπτουν συνήθως από τη χαμηλή φόρτιση της μπαταρίας. Είτε είναι χαλασμένη η μπαταρία, είτε πρόκειται να χαλάσει το δυναμό.

Αν βρίσκεστε αντιμέτωποι με κάποιο από τα πιο πάνω αναφερόμενα προβλήματα, θα πρέπει να κάνετε έλεγχο του αυτοκινήτου σας στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Δεν μπορείτε ποτέ να ξέρετε πότε θα αποτύχει ολοκληρωτικά το σύστημα. Αν δεν επιθυμείτε να μείνετε στη μέση του πουθενά, καλό θα ήταν να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Το Antallaktikaexartimata.gr αποτελεί το κορυφαίο κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτου

Αισθάνεστε λιγάκι πεσμένοι γιατί δεν δουλεύει σωστά το όχημά σας; Θα σας παράσχουμε βοήθεια για να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης! Η γκάμα προϊόντων μας είναι πελώρια, οπότε θα βρείτε σίγουρα οτιδήποτε έχετε ανάγκη: μπαταρίες, δυναμό, λάδια, φρένα κ.λπ. Οι χαμηλές μας τιμές, οι προσφορές και οι εκπτώσεις μας, θα σας επιτρέψουν να αγοράσετε υψηλής ποιότητας προϊόντα και να κάνετε την επισκευή του οχήματός σας, σε μηδέν χρόνο.

 

 

Argonafplia.gr (MK)

Πρόσφατα

Καλοκαιρινός καιρός τις επόμενες ημέρες

Διατηρούνται οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι και την Τρίτη 2 Απριλίου 2024. Νέα…

11 λεπτά πριν

Ομόφωνα ένοχη η Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας

Ένοχη για την ανθρωποκτονία της πρωτότοκης 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη η…

58 λεπτά πριν

Ναύπλιο: Βανδαλισμοί με συνθήματα στα γραφεία της Ν.Δ. και στο Δικαστικό Μέγαρο (βίντεο)

Βανδαλισμούς έκαναν άγνωστοι γράφοντας συνθήματα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο για την υπόθεση…

1 ώρα πριν

Ε.Π.Σ.Αργολίδας: Υπερψηφίστηκε ομόφωνα ο Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός

Πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024,…

2 ώρες πριν

Σύλληψη δύο ανηλίκων στο Ναύπλιο

Συνελήφθησαν, χθες (28.3.2024) το απόγευμα, στο Ναύπλιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ναυπλίου, σε συνεργασία…

2 ώρες πριν

Εθελοντική αιμοδοσία στο Δημοτικό Σχολείο Ινάχου

Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 και ώρα 17:00-19:30 στο Δημοτικό Σχολείο Ινάχου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία. Το…

2 ώρες πριν