Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑO Γ.Γκιόλας στην παρουσίαση των νέων ευρημάτων στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

O Γ.Γκιόλας στην παρουσίαση των νέων ευρημάτων στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Την Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, έγινε στο αμφιθέατρο «Άλκης Γρηγοριάδης» του ΕΚΠΑ, η Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στην περιοχή της Θόλου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

 

Την ενδιαφέρουσα και αναλυτική ανακοίνωση παρουσίασαν ο ομότιμος καθηγητής κος Βασίλειος Λαμπρινουδάκης και η αρχαιολόγος κα Αλεξάνδρα Σφυρόερα.

Το θέμα της ανακοίνωσης, ήταν η ανασκαφή αρχαικού κτηρίου με υπόγειο, πιθανότατα ναός αναγόμενος την περίοδο του 8ου -7ου π.Χ. αιώνα, που παρουσιάσθηκε ως προδρομικό κτίσμα στον πέριξ χώρο της μεταγενέστερα κατασκευασθείσας θόλου του Ασκληπιείου.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, από το γραφείο του οποίου εκδόθηκε σχετικό δελτίο Τύπου, στο οποίο σημειώνονται τα εξής:

“Η ανασκαφή, όπως ειπώθηκε, έχει ξεκινήσει από το έτος 2015 και βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί και θα συνεχισθεί πλέον υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Το ενδιαφέρον του κόσμου, και κυρίως Αρχαιολόγων, καθηγητών αλλά και πολιτών υπήρξε μεγάλο και το Αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο, όπως και η παραπλήσια αίθουσα όπου προβάλετο ταυτόχρονα η παρουσίαση μέσω video wall.

Η αρχική προσφώνηση έγινε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο- Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, αναπληρωτής καθηγητής Δημήτριος Πλάντζος.

Σύντομη εισαγωγή έγινε από την Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας δρα Άλκηστη Παπαδημητρίου. Στο πάνελ συμμετείχε ο δραστήριος συνεργάτης της ανασκαφικής ομάδας Πολιτικός μηχανικός κ. Ευάγγελος Καζολιάς.

Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης καθώς και όλοι οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, ο βουλευτής κ. Ιωάννης Ανδριανός, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Λεονάρδος, καθώς και δημότες από την περιοχή της Επιδαυρίας.

Σημειώσαμε και την παρουσία του τέως Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που πάντα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του για το Ασκληπιείο και ειδικότερα το Αρχαίο Θέατρο.

Τέλος αξίζει να τονιστεί η σημαντική και ουσιώδης παρέμβαση μιας Αρχαιολόγου από το ακροατήριο, η οποία αφού συνεχάρη τους εκπροσώπους της ανασκαφικής ομάδας τόνισε την αξία της κοπιώδους προσπάθειας και όλων των αντίστοιχων σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την Επικράτεια, όπου αποβλέπουν, όχι σε εντυπωσιασμό και προβολή δήθεν περίλαμπρων και αμφίβολης αξίας αποκαλύψεων αλλά τη συλλογή κάθε μικρού σπαράγματος και λίθου που όταν συντίθενται με άλλα ομοειδή, έρχονται πλέον στο φως τα μοναδικά Αρχαιολογικά ευρήματα, που βρίσκονται κρυμμένα, διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα.”

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ