Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΠαρουσιάσθηκε η νέα ανασκαφή στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Παρουσιάσθηκε η νέα ανασκαφή στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Παρουσιάσθηκαν την Δευτέρα στο Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης»), τα αποτελέσματα της ανασκαφής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, στην περιοχή της Θόλου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

 

Η παρουσίαση ξεκίνησε με προσφώνηση από τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο. Ακολούθησαν:

-Χαιρετισμός από τον Διευθυντή του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, αναπληρωτή καθηγητή Δημήτρη Πλάντζο.

-Σύντομη εισαγωγή από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, δρα Άλκηστη Παπαδημητρίου.

Ακολούθησε ομιλία από τον Βασίλειο Λαμπρινουδάκη, την Αλεξάνδρα Σφυρόερα και τον Ευάγγελο Καζολιά με θέμα «Ανασκαφή στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου: αποκάλυψη κτηρίου προδρομικού της Θόλου».

 

Περίληψη της ανακοίνωσης

Οι ανασκαφές του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ιερό του Ασκληπιού της Επιδαύρου από το 2016 έως σήμερα, έφεραν στο φως ένα άγνωστο ως τώρα, ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία του ιερού και τη λατρεία του Ασκληπιού οικοδόμημα. Πρόκειται για κτήριο της Αρχαϊκής εποχής, που είχε οικοδομηθεί στη θέση, όπου αργότερα, στον 4ο π.Χ. αιώνα, ανεγέρθηκε η Θόλος, το εμβληματικότερο κτήριο του Ασκληπιείου.

Το αρχαϊκό κτήριο, ορθογώνιας κάτοψης, διέθετε υπόγειο χώρο αντίστοιχο του ισογείου με ψηφιδωτό δάπεδο, και στο ισόγειο περιστύλιο. Μολονότι τμήμα του μόνο ακόμη έχει ανασκαφεί, διαφαίνεται ήδη ότι σχετίζεται με την πρώιμη, χθόνια, λατρεία του Ασκληπιού, αποτελώντας το ιερό κτήριο-πρόδρομο της Θόλου, τόπου της χθόνιας λατρείας του Ασκληπιού. Κατεδαφίστηκε λίγο πριν την έναρξη οικοδόμησης της Θόλου. Ο υπόγειος χώρος του χρησιμοποιήθηκε ως αποθέτης για την ευλαβική κατάχωση του οικοδομικού υλικού αυτού του κτηρίου και άλλων του ιερού.

Χάρη στα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και λατρευτικά χαρακτηριστικά του η ανασκαφή του νέου αυτού κτηρίου, θα συμβάλει στη διεύρυνση των γνώσεών μας στην ιστορία και εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της εποχής αυτής και κυρίως στην κατανόηση των απαρχών της λατρείας του Ασκληπιού στη συγκεκριμένη θέση, μίας άγνωστης δηλαδή έως τώρα πτυχής της ιστορίας του ιερού.

Η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε τα έτη 2016-2017 από την εταιρεία «Ασκληπιάδης» και τα έτη 2018-2019 από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Πραγματοποιείται με τη σταθερή υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας».

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ