Η ονομασία του κορονοϊού προέρχεται από τις λέξεις κορόνα και
ιός. Οι επιστήμονες έδωσαν αυτό το όνομα λόγω της διάταξης κάποιων πρωτεϊνών αυτού του τύπου ιών που μοιάζει με κορόνα. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 170 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 6.500 νοσούν σε ολόκληρη την Κίνα.
Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος ιός
πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού. Ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες (μέσος χρόνος επώασης περίπου 5 ημέρες).
Ο ιός έχει επιδημιολογική συσχέτιση με μια ψαραγορά της πόλης Wuhan που πωλούνται θαλασσινά, κοτόπουλα, τρωκτικά και άλλα άγρια ζώα. Ανήκει στην ομάδα των κορονοϊών μαζί με τον SARS και MERS, οι οποίοι όταν μεταδοθούν στον άνθρωπο προκαλούν πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή, αρθραλγίες, καταβολή και αναπνευστική δυσχέρεια. Σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό
σύστημα, που μπορεί να εκδηλωθούν με βρογχίτιδα ή πνευμονία.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Πρέπει να αναζητείται ιατρική συμβουλή στην περίπτωση που τα συμπτώματα εξελίσσονται χειρότερα ή ραγδαία από ένα κοινό κρυολόγημα.
Η χώρα μας είναι προετοιμασμένη με σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κορονοϊού. Επίσης ορίστηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς και έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης. Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς, συγκεκριμένα για την Αττική το Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» και
το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. «Αττικόν», με αναπληρωματικά το Γ.Ν. Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» και το Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο». Στην Πελοπόννησο είναι το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών.
Γενικότερα τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού-απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Συγκεκριμένα, παραμονή κατοίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του
αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
O IATPIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ APΓOΛIΔAΣ EINAI ΣE ΣYNEXH EΠAΓPYΠNHΣH KAI EΠIKOINΩNIA ME TOYΣ APMOΔIOYΣ ΦOPEIΣ.
Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου από τους ΔΕΣΜΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΣ στον Σύλλογο ΑΜΕΑ Αργολίδας…
Ευχαριστίες του Δήμου Άργους – Μυκηνών για την προσφορά επιχειρήσεων σε κοινωνικές δομές. Ο Δήμος…
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, και το Εργαστήριο Δοκιμών…
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Manufacturing Excellence Awards 2024, στο…
Η Αγορά του Ναυπλίου συμμετέχει και είναι πανέτοιμη αναμένοντας τον καθιερωμένο πλέον θεσμό της «Black…
Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των…