Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ1o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για νέους δημιουργούς «ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ»

1o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για νέους δημιουργούς «ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ»

Κάτι νέο έρχεται από φέτος να προστεθεί στον φεστιβαλικό χάρτη της Αθήνας: το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Νέους Δημιουργούς «Στιγμές Αλήθειας».

Σ’ αυτή την πρώτη διοργάνωση, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δίνει βήμα προβολής στους νέους έλληνες ντοκιμαντερίστες. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο «Νίκος Κούνδουρος», στέγη της ΕΕΣ, επί της οδού Τοσίτσα 11 στα Εξάρχεια. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ανακαινισμένη, ψηφιακά εξοπλισμένη (DCP) αίθουσα προβολών της Εταιρείας, με ελεύθερη είσοδο.

Θα προβληθούν είκοσι ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής μικρού και μεγάλου μήκους και θα επακολουθεί συζήτηση.

Στη διάρκεια των τετραήμερων προβολών θα γίνουν δύο ανοιχτές συζητήσεις με θέματα: Το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ σήμερα: Παραγωγή, διανομή και προβολή του και Ο ρόλος του σεναρίου στο ντοκιμαντέρ.

Στη λήξη του Φεστιβάλ, η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τρία βραβεία σκηνοθεσίας για την ενθάρρυνση των νέων δημιουργών ντοκιμαντέρ. Τα βραβεία θα είναι χρηματικά και η γλυπτική τους σύνθεση ανήκει στην επώνυμη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη. Μια σύνθεση της ίδιας γλύπτριας θα δοθεί τιμητικά σε όλους τους συμμετέχοντες. Η αφίσα και το διαφημιστικό σποτ της εκδήλωσης έγιναν από τον Νίκο Ζάππα.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών επιθυμεί να δώσει μια ευκαιρία σε νέους σκηνοθέτες ταινιών τεκμηρίωσης να δείξουν την δουλειά τους, σε μια εποχή που ενώ το ντοκιμαντέρ γνωρίζει μια μεγάλη άνθηση, συνεχίζει να μην έχει τη διανομή που του αξίζει. Όπως άλλωστε σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΕΣ Χάρης Παπαδόπουλος, «μέριμνα της ΕΕΣ είναι η στήριξη του ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφικού είδους με κάθε τρόπο. Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι οι προτάσεις-παρεμβάσεις της για το νέο σχέδιο νόμου. Το Φεστιβάλ είναι μόνο η αρχή. Στα σχεδια της Εταιρείας είναι και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες».

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7

Ομάδα Παραγωγής:

Στέργιος Παπαευαγγέλου (@stergios_pi_tek),
Μάνος Σπιτάλας,
Ράνια Τσεκούρα,

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ