Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ1o Λύκειο Ναυπλίου: "Βιομηχανικό παρελθόν δύο πόλεων Ναύπλιο- Βόλος"

1o Λύκειο Ναυπλίου: “Βιομηχανικό παρελθόν δύο πόλεων Ναύπλιο- Βόλος”

Το σχολικό έτος 2018-2019 ομάδα μαθητών του 1 ου ΓΕΛ Ναυπλίου πραγματοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Βιομηχανικό παρελθόν δύο πόλεων Ναύπλιο- Βόλος.


Τον Ιανουάριο 2019, επεκτείνοντας το παραπάνω πρόγραμμα και εστιάζοντας στην οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, το σχολείο μας υπέβαλε αίτηση με τίτλο «Industrial Heritage: a cultural and an economic challenge for the future» για συμμετοχή σε σχέδιο « Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229, τομέας Σχολικής εκπαίδευσης Εράσμους + 2019. Κατόπιν αξιολόγησης , η αίτηση εγκρίθηκε και μάλιστα συμμετέχουμε ως συντονιστές στη σύμπραξη σχολείων στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος Εράσμους+ για τα έτη 2019-2020.

Από την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η πρώτη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων στο πλαίσιο της Βραχυπρόθεσμης Ανταλλαγής Ομάδων Μαθητών του σχεδίου Erasmus+.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας – 10 μαθητές και 4 καθηγητές – από Λετονία και Πολωνία παρακολούθησαν ένα πυκνό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει οι 22 μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι 08  καθηγητές που ανήκουν στην παιδαγωγική ομάδα.

Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε υποδοχή των φιλοξενούμενων στο χώρο του σχολείου , γνωριμία των μαθητών μέσα από θεατρικά δρώμενα και παρουσιάσεις των χωρών και των σχολείων τους. Στη συνέχεια οι μαθητές μας παρουσίασαν τις εργασίες του προγράμματός τους (βιομηχανικό και πολιτιστικό παρελθόν του Ναυπλίου, ΚΥΚΝΟΣ, ΑΝΘΟΣ, ΠΕΛΑΡΓΟΣ, ΡΕΑ, εμπορική ανάπτυξη, οικονομικές δραστηριότητες του πρόσφατου παρελθόντος προβληματισμοί, προτάσεις για το μέλλον). Τέλος οι Ευρωπαίοι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες παρακολούθησαν μαθήματα του ελληνικού προγράμματος σπουδών.

Την δεύτερη ημέρα oι μαθητές ξεναγήθηκαν στην πόλη του Ναυπλίου, επισκέφτηκαν το Παλαμήδι, και συνέχισαν το πρόγραμμά τους στο φιλόξενο χώρο του πολυχώρου «Φουγάρο» όπου εκεί οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης τους παρουσίασαν τη μετεξέλιξη του παλιού εργοστασίου «Ανθός» σε ένα σύγχρονο χώρο ψυχαγωγίας, τέχνης και πολιτισμού

Την τρίτη ημέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν τις Μυκήνες και την Επίδαυρο. Ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους και γνώρισαν λαμπρά μνημεία του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα παιδιά φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γνωρίζοντας την καθημερινότητα αλλά και με τον καλλίτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία.

Την τέταρτη ημέρα οι επισκέπτες μας επέστρεψαν στο χώρο του σχολείου. Παρουσίασαν τα δικά τους πρότζεκτ, και ολοκλήρωσαν μαζί με τους Έλληνες μαθητές τις δραστηριότητες του
προγράμματος. Έπειτα επισκεφτήκαμε το δημαρχείο όπου μας υποδέχθηκε και έδωσε αναμνηστικά ο Αντιδήμαρχος κ. και συζητήσαμε με τα παιδιά για το πρόγραμμά μας και για τις εντυπώσεις τους από αυτή τη συνεργασία. «Αποχαιρετίσαμε» τους εταίρους μας με αθλητικά παιχνίδια , τραγούδια και χορούς της πατρίδας μας, με ήχους και στίχους που ενώνουν, χαροποιούν συγκινούν ….

Την Πέμπτη και τελευταία μέρα του προγράμματος συνοδέψαμε τους εταίρους μας στην Αθήνα.
Επισκεφτήκαμε την τεχνόπολη και παρακολουθήσαμε …. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης γνωρίσαμε στους φιλοξενούμενους μας τον Παρθενώνα και τους
αποχαιρετίσαμε οριστικά κάτω από ένα λαμπρό ήλιο αγναντεύοντας την Αθήνα και τον Πειραιά.

Οι μαθητές του σχολείου μας έκαναν τις ξεναγήσεις σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, στην αγγλική γλώσσα. Για αυτό το σκοπό δραστηριοποιήθηκαν και τα 20 παιδιά μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στο πλαίσιο του προγράμματος γνώρισαν από κοντά απομεινάρια του βιομηχανικού και πολιτιστικού παρελθόντος της περιοχής μας και ήρθαν σε επαφή με τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αποχώρησαν ενθουσιασμένοι όπως μας είπαν από την φιλοξενία, τη ζεστασιά τη δοτικότητα μαθητών και καθηγητών. Κουλτούρα, οργάνωση, εκπαιδευτικό σύστημα, συμπεριφορά, τρόπος ζωής. Όλα διαφορετικά, αλλά κοινοί οι στόχοι και το όραμα για το μέλλον.

Μας αποχαιρέτησαν ενθουσιασμένοι…
Το επόμενο μας ραντεβού είναι με μαθητές στο σχολείο του…….. στη Ρίγα της Λετονίας την ερχόμενη Άνοιξη.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ