Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου διοργανώνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας

Σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου διοργανώνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Αγαπητοί συνάδελφοι
Tο συζητάγαμε χρόνια, το υλοποιήσαμε πέρσι και φέτος θα το επαναλάβουμε…

Η γευσιγνωσία ελαιολάδου είναι ένα αντικείμενο με ενδιαφέρον ειδικά για περιοχές όπως η Αργολίδα, όπου το ελαιόλαδο είναι βασικό γεωργικό προϊόν. Ακόμη, αναφέρουμε ότι τα λάδια των περιοχών Κρανιδίου και Λυγουριού είναι τα πρώτα που εγκρίθηκαν ως ΠΟΠ στη χώρα, το 1994 και το 1995 αντίστοιχα.

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιολάδου είναι σημαντικά, υποχρεωτικά κριτήρια και εξαρτώνται από τις πρακτικές που έχουν εφαρμοσθεί σε όλα τα στάδια της ζωής του προϊόντος ελαιολάδου.
Έτσι, το ελληνικό ελαιόλαδο έχει μέλλον, αν στοχεύσει τόσο στην υψηλή ποιότητα όσο και στη σωστή εμπορία.

Όμως, τι σημαίνει υψηλή ποιότητα;
Πρώτα από όλα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, χωρίς να υποτιμώνται τα χημικά ποιοτικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να είναι εντός των ορίων που προβλέπονται από τον Καν. (ΕΟΚ) 1568/91. Σημειώνουμε ότι, ο καταναλωτής είναι ο τελικός αποδέκτης του ελαιολάδου και αυτά που μπορεί να αξιολογήσει είναι όχι τα χημικά αλλά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Έτσι, αυτός θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος, ώστε να προωθηθεί ένα ελαιόλαδο στην αγορά.

Απαραίτητο είναι λοιπόν να γνωρίζουν περί των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών διάφοροι φορείς όπως :
1. Παραγωγοί
2. Καταναλωτές
3. Ελαιοτριβείς
4. Προσωπικό των μονάδων μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο

Σημειώνουμε ότι, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (Δ.Σ.Ε) έχει
εκπονήσει μέθοδο αξιολόγησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των έξτρα και παρθένων ελαιολάδων, η οποία έχει υιοθετηθεί στον Καν. (ΕΟΚ) 2568/91.
Η μέθοδος αυτή, εφαρμόζεται μόνο για την ταξινόμηση έξτρα και παρθένων ελαιολάδων σύμφωνα με την αντιλαμβανόμενη ένταση του ελαττώματος που γίνεται αντιληπτό με την μεγαλύτερη ένταση και την παρουσία ή όχι του φρουτώδους και αποτελεί υποχρεωτικό ποιοτικό κριτήριο σύμφωνα με τον Καν. 2568/91 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) και το Εμπορικό Πρότυπο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Το έξτρα παρθένο, όπως και το παρθένο ελαιόλαδο είναι τα μόνα τρόφιμα στα οποία η οργανοληπτική αξιολόγηση περιλαμβάνεται μεταξύ των υποχρεωτικών κριτηρίων για την εκτίμηση της ποιότητάς των, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα.

Η αξιολόγηση του ελαιολάδων αυτών βασίζεται σε διάφορα ποιοτικά κριτήρια (οξύτητα, υπεροξείδια, Κ270/268, Κ232, ΔΚ, αιθυλεστέρες, οργανοληπτική αξιολόγηση), τα οποία είναι συμπληρωματικά και όχι εναλλακτικά.

Η οργανοληπτική αξιολόγηση ανιχνεύει μη καλές πρακτικές, στην
καλλιέργεια, συγκομιδή, μεταφορά και αποθήκευση του ελαιοκάρπου, στη διαδικασία ελαιοποίησης, καθώς επίσης και στην αποθήκευση του ελαιολάδου. Έτσι, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου και συνεπώς στην καλή φήμη του, στη διεθνή αγορά.
Ακόμη, σημειώνουμε ότι, είναι το μόνο ποιοτικό κριτήριο που μπορεί να αντιληφθεί ο καταναλωτής και που μπορεί να ελεγχθεί και από τον παραγωγό χωρίς να απαιτείται εργαστηριακός εξοπλισμός.
Το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο με γνώση εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων φορέων καθώς επίσης και των παραγόντων εκείνων που υποβαθμίζουν την ποιότητα του. Έτσι, το πιο οφθαλμοφανές κριτήριο ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι σωστές διαδικασίες είναι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με την υψηλή ποιότητα είναι αλληλένδετα.

Βέβαια, η τιμή του ελαιολάδου στην αγορά είναι άλλη υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες όπως η αποθεματοποίηση μεγάλων ποσοτήτων ανταγωνιστριών χωρών, όπως η Ισπανία, η εμφάνιση νέων παραγωγών χωρών όπως η Τυνησία και η Πορτογαλία και βέβαια οι ακολουθούμενες διαδικασίες προώθησης (marketing) του προιόντος, στις διεθνείς αγορές.

Για τους παραπάνω λόγους, σκοπεύουμε να οργανώσουμε ένα εκπαιδευτικό Σεμινάριο που θα διαρκεί από απόγευμα Παρασκευής και το Σάββατο μέχρι τις 3μ.μ.

Στόχος του Σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση των εμπλεκομένων στα διάφορα στάδια παραγωγής και διακίνησης ελαιολάδου στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά προκειμένου να :
α) Βελτιωθούν οι πρακτικές καθόλη τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου
β) Να παρακινηθούν στην εμπορία ελαιολάδου με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
γ) Να αυξηθεί η ποσότητα του διακινούμενου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου
δ) Να γίνει κατανοητό ότι το προϊόν θα προωθηθεί στην αγορά μόνο όταν έχει άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι η οργανοληπτική αξιολόγηση είναι θεσμοθετημένο κριτήριο ποιότητας και οι χώρες εισαγωγής εξετάζουν αυτό το κριτήριο.

Συνάδελφοι
Σας απευθύνουμε την επιστολή αυτή, γιατί κρίνουμε σκόπιμο ότι αξίζει τον κόπο να επαναληφθεί το Σεμινάριο και για τα μέλη του Συλλόγου που δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν πέρσι. Έτσι, οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε όλοι που συμμετείχαμε ήταν άριστες και πέρα για πέρα χρήσιμες.

Τις ακριβείς ημερομηνίες θα τις ανακοινώσουμε εφόσον υπάρξει
ενδιαφέρον και συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων, ο οποίος πρέπει να είναι 20 άτομα. Το σεμινάριο θα επιδιώξουμε να γίνει απόγευμα Σαββάτου (3 – 8μ.μ) και Κυριακή (9π.μ – 3μ.μ).

Σημειώνουμε ότι θα δοθεί Πιστοποιητικό παρακολούθησης και το κόστος του Σεμιναρίου είναι 2000 €, δηλαδή 100€/άτομο.
Οι εκπαιδευτές του Σεμιναρίου θα είναι από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (πρώην ΤΕΙ), οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μεγάλη εμπειρία σε ανάλογες εκπαιδεύσεις.
Αναφέρουμε ότι η εκπαίδευση αυτή σε άλλους χώρους κοστίζει πολύ παραπάνω.

Το Σεμινάριο θα γίνει στο γραφείο του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας (Μεσολογγίου 21) όπου έγινε και το προηγούμενο, αφού υπάρχει πια και η ανάλογη εμπειρία και ο κατάλληλος εξοπλισμός (ειδικά ποτήρια γευσιγνωσίας, κατάλληλα φρούτα, εξοπλισμός για την προφορική παρουσίαση κλπ).

Για συμπληρωματικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας (Δημήτρης Δήμου – 6978262829) και (Θεοδόσης Καζάς – 6977234173).

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Δήμου

Υ.Γ.: Όποιος συνάδελφος έχει κάποιο γνωστό του, εκτός συλλόγου, που ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το Σεμινάριο να τον ενημερώσει ότι υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης, αρκεί να επικοινωνήσει μαζί μας ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 21 Ναύπλιο 15 -1-2020
21100 ΝΑΥΠΛΙΟ
Τηλ – Fax: 2752025710 Αριθ. πρωτ: 4
E-mail: [email protected]
[email protected]

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ