Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑνδρέας Πουλάς: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών»

Ανδρέας Πουλάς: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών»

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη στήριξη των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών τόνισε ο βουλευτής Ν. Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέας Πουλάς σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Ειδικότερα, στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Πουλάς ανέφερε τα εξής:

«Η πολύ χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου προκαλεί έντονη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς  της Αργολίδας και όλης της χώρας.

Με δεδομένο το υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών των αγροτικών εφοδίων, του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και την αδυναμία διάθεσης του ελαιόλαδου σε ικανοποιητικές τιμές, οι ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Είναι επίσης γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν στην εμπορία του ελαιόλαδου, όπως είναι γνωστή και η δυσκολία των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών να προχωρήσουν σε επενδύσεις εμφιάλωσης και τυποποίησης του προϊόντος.

Επιπρόσθετα, οι συνθήκες ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί για το ελληνικό ελαιόλαδο στην αγορά, έχουν οδηγήσει τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση.

Το γεγονός αυτό είναι αντιφατικό με τους διθυράμβους της Κυβέρνησης για μη επιβολή δασμών από την Αμερική, αφού δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «συνεργασία» Ισπανικών και Ελληνικών εταιρειών στο πλαίσιο της οποίας οι Ισπανοί ελληνοποιούν το δικό τους ελαιόλαδο, προκειμένου αυτό να εξαχθεί, χωρίς δασμούς, στην Αμερική, γεγονός που λειτουργεί εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών. Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

  1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών ελαιόλαδου;
  2. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την εξυγίανση της αγοράς ελαιόλαδου και την ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία του προϊόντος;»

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ