Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΗ "πανσέληνος του λύκου" η πρώτη πανσέληνος του 2020

Η “πανσέληνος του λύκου” η πρώτη πανσέληνος του 2020

Οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι ονομάτισαν τα άστρα και τους αστερισμούς. Οι Αμερικανοί αστρονόμοι για να μην «υστερούν» χρησιμοποίησαν τη μυθολογία των Ερυθρόδερμων.

Έτσι, η πρώτη πανσέληνος του 2020, που θα συμβεί το βράδυ στις 10 Ιανουαρίου ονομαζόταν από τους Ινδιάνους της Αμερικής «πανσέληνος του λύκου», καθώς εκείνη την εποχή του έτους, σε αντίστοιχες ημερομηνίες, κοπάδια πεινασμένων λύκων αλυχτούσαν γύρω από τους καταυλισμούς τους.

Η πρώτη πανσέληνος του 2020, θα συνδυαστεί με μια έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης, η οποία θα είναι ορατή και από την πατρίδα μας. Όταν λέμε στην Αστρονομία «έκλειψη παρασκιάς», τότε η πανσέληνος εισέρχεται μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα η ολόφωτη Σελήνη (πανσέληνος) να σκοτεινιάζει μερικώς, αλλά όχι εντελώς, όπως σε μια συνήθη έκλειψη, τότε που η Σελήνη εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.

Το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και το μέγιστό του θα συμβεί γύρω στις 22:00 (δέκα η ώρα Ελλάδας) το βράδυ της Παρασκευής.

Η πανσέληνος θα αλλάξει ελαφρώς χρώμα από άσπρο σε κάπως ωχρώδες-κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου της θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης. Όλα αυτά βεβαίως εάν ο καιρός είναι κατάλληλος για παρατήρηση την Παρασκευή στις νυχτερινές ώρες.

Καλή παρατήρηση, λοιπόν, εάν το επιτρέψει ο καιρός.
Στράτος Θεοδοσίου
Αναπληρωτής καθηγητής – Aστροφυσικής-Aστρονομίας και Mηχανικής

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ