Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο 1,3 δισ. η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον σχεδιασμό του...

Στο 1,3 δισ. η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027

Σε 1,3 δισ. ευρώ ανέρχεται ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της πρότασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγραμματισμού.

 

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο που απευθύνει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ (ΕΥΔΕΠ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, “το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό όραμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πέραν και της περιόδου 2021 – 2027 είναι το εξής: «Η Πελοπόννησος πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας στην αειφόρο ανάπτυξη, στην τεχνολογική εξέλιξη και στην καινοτομία, με επίκεντρο την ευημερία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της».

Ως στρατηγικός Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περίοδο 2021-2027 καθορίζεται η «Αειφόρος ενδογενής και εξωστρεφής ανάπτυξη, με βάση την καινοτομία και τη διασφάλιση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής».

Υπογραμμίζεται δε ότι “η επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Περιφέρειας, θα πραγματοποιηθεί με την αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων που αναλογούν στην Περιφέρεια, από όλα τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία θα συγχρηματοδοτήσουν το νέο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα, κατά την περίοδο 2021 – 2027”.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι “το πλαίσιο των βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της Περιφέρειας, η αναπτυξιακή στρατηγική της οριοθετεί τις κυρίαρχες αναπτυξιακές κατευθύνσεις στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2021 – 2027, οι οποίες έχουν ως εξής:
• Ενίσχυση με διεύρυνση και εμβάθυνση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης σε όλους τους δυναμικούς παραγωγικούς/οικονομικούς τομείς της Περιφέρειας.
• Επέκταση, αναβάθμιση και ολοκλήρωση του φάσματος των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών με αξιοποίηση της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και από τον δημόσιο τομέα.
• Ενίσχυση της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και των επιχειρήσεων σ’ αυτές, με έμφαση στην αειφόρο αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, στη διεύρυνση της παραγωγής και μεγιστοποίηση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων και των υπηρεσιών.
• Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού και ανάδειξή τους σε κύριους πόρους ελκυστικότητας και εξωστρέφειας της Περιφέρειας.
• Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με προαγωγή των γνώσεων και δεξιοτήτων, αύξηση της απασχόλησης σε καλές θέσεις εργασίας και κοινωνική στήριξη του πληθυσμού της Περιφέρειας, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
• Ενίσχυση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής με αναβάθμιση των υποδομών, ιδίως των μεταφορικών και των υπηρεσιών στο σύνολο της Περιφέρειας, για άρση των φαινομένων απομόνωσης και ερημοποίησης των εσωτερικών ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Περιφέρειας, καθώς και αύξηση της λειτουργικότητας των αστικών κέντρων της Περιφέρειας”.

Περιληπτικά, από την Περιφέρεια τίθενται οι εξής πολιτικές – στόχοι:
1.«Μια εξυπνότερη Ευρώπη μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού» με ενδεικτικό προϋπολογισμό σε δημόσια δαπάνη 350.000.000 ευρώ
2.«Μια πιο πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων και μπλε επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης των κινδύνων» με ενδεικτικό προϋπολογισμό σε δημόσια δαπάνη 300.000.000 ευρώ.
3.«Μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη μέσω της ενίσχυσης της κινητικότητας και των περιφερειακών διασυνδέσεων ΤΠΕ» με ενδεικτικό προϋπολογισμό σε δημόσια δαπάνη 350.000.000 ευρώ.
4.«Μια πιο κοινωνική Ευρώπη, μέσω της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων» με ενδεικτικό προϋπολογισμό σε δημόσια δαπάνη 200.000.000 ευρώ.
5.«Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της, μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και μέσω της στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών» με ενδεικτικό προϋπολογισμό σε δημόσια δαπάνη 160.000.000 ευρώ.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ