Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣΚαμία αύξηση σε 4.985 φάρμακα, μείωση έως 7% σε 3.072

Καμία αύξηση σε 4.985 φάρμακα, μείωση έως 7% σε 3.072

Εκδόθηκε σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. Περιλαμβάνει την αναθεώρηση των τιμών 8.057 φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Στο νέο δελτίο τιμών εφαρμόζεται στην πράξη η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, ενώ μειώνονται έως 7% οι τιμές πολλών από αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο τιμών, σε 4.985 διατηρείται σταθερή η τιμή τους χωρίς καμία αύξηση, ενώ σε 3.072 μειώνεται η τιμή τους έως 7%.

Όπως καθίσταται προφανές από την αναρτηθείσα λίστα, προκύπτει σημαντική μείωση του κόστους, τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης.

Κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος για τους ασθενείς και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Η συνολική εξοικονόμηση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκ. ευρώ ετησίως.

Επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων γίνεται μία φορά ετησίως, το νέο δελτίο τιμών εκδίδεται σήμερα μετά από ενάμισι χρόνο, εξαιτίας της έλλειψης βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο.

Από αύριο και για πέντε ημέρες υποβάλλονται ενστάσεις από τους ΚΑΚ με στόχο να αναρτηθεί το διορθωτικό εντός του έτους, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η διαδικασία για την ανατιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η επεξεργασία των δεδομένων για την τιμολόγηση των νέων αιτημάτων για συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, που κατατέθηκαν εντός του 2019

Άξια αναφοράς είναι η υποδειγματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, προκειμένου αυτή η τόσο σημαντική διαδικασία να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του προγραμματισμού και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Βούληση του Υπουργού Υγείας είναι η συνέχιση των προσπαθειών για τον εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις τιμές:

https://www.moh.gov.gr/articles/times-farmakwn/deltia-timwn/6583-deltio-anathewrhmenwn-timwn-farmakwn-anthrwpinhs-xrhshs-dekembrioy-2019

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ