Το μανταρίνι, λοιπόν, ανάμεσα στα άλλα είναι και το φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία. Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι και η καλύτερη εποχή του είναι αρχές Νοέμβρη με τέλος Δεκέμβρη. Η πιο γνωστή ποικιλία διεθνώς είναι η Κλημεντίνη και ακολουθεί το Νόβα (κυρίως σε Ανατολικές χώρες). Μάλιστα η ποικιλία Κλημεντίνη πήρε το όνομά της από τον μοναχό Clement Rodier (1829-1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.
Λίγη Ιστορία
Η ιστορία των μανταρινιών βρίσκει αφετηρία πριν 3.000 χρόνια στην Κίνα και φθάνει στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική μόλις το 1830. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως πήραν το όνομά τους από τους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους μανδαρίνους, οι στολές των οποίων ήταν πορτοκαλί, αλλά και από το γεγονός ότι τα προσέφεραν ως δώρα. Στην Ελλάδα τα έφερε από την Μάλτα ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν και καλλιεργούνται κυρίως στην Κρήτη και στη Χίο. Το μανταρίνι, λοιπόν, μπορεί να άργησε, αλλά πλέον είναι για τα καλά στη διατροφή μας και πολύ λογικό, βέβαια, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες και όχι μόνο.
Διατροφικός Θησαυρός
Ξεκινώντας από τον φλοιό του μανταρινιού αξίζει να πούμε, πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες και διευκολύνει την πέψη, κάνει καλό στην κοιλιά, και έχει ηρεμιστική δράση. Σύμφωνα με δύο Ιαπωνικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν το 2006, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη. Τα μανταρίνια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και καροτένιου που συμβάλλουν στην καλή υγεία των δοντιών και των οστών. Επιπλέον, δύο μέτρια μανταρίνια μπορούν να καλύψουν περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου σώματος σε κάλιο.
Ακόμη, είναι πλούσια σε βιταμίνη C που η βιταμίνη αυτή έχει και αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά την επιβλαβή δράση που έχουν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Μεταξύ των εσπεριδοειδών, τα μανταρίνια έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο σε καροτενοειδή και πιο συγκεκριμένα είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε β-κρυπτοξανθίνη. Αξίζει να σημειωθεί, πως η β-κρυπτοξανθίνη ευθύνεται για το πορτοκαλί χρώμα των μανταρινιών και για την αντικαρκινική τoυς δράση. Μην ξεχνάμε ακόμη πως τα μανταρίνια βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου.
Τέλος, από τα μανταρίνια προέρχεται και ένα εξαιρετικό έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και την κοσμετολογία ως χαλαρωτικό, αντιρυτιδικό και αντισηπτικό. Τώρα, που ξέρεις, λοιπόν, πόσο καλό κάνει το μανταρίνι στην υγεία σου δες πόσο καλό μπορεί να κάνει και στη μαγειρική σου, καθώς υπάρχουν δεκάδες συνταγές, που μπορούν να «απογειώσουν» τον ουρανισκό σου. Σου προτείνουμε
Ώρα για χειμωνιάτικες μαρμελάδες: Μαρμελάδα μανταρίνι
Με SMS ή email θα υπενθυμίζεται στους κατόχους πυροβόλων όπλων να ανανεώσουν την άδειά τους.…
Ψυχρό μέτωπο φέρνει θυελλώδη βοριά και αισθητό κρύο το Σαββατοκύριακο, η πτώση της θερμοκρασίας θα…
Την Αργολίδα και συγκεκριμένα τη Νέα Κίο επισκεύθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης…
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25…
Σήμερα το πρωί Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 , στην παραλιακή οδό Δαλαμανάρας - Νέας Κίου…
Την Αργολίδα και συγκεκριμένα τη Νέα Κίο επισκεύθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης…