Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑπαγορεύθηκε στον Μοράλες να πάρει μέρος στις εκλογές της Βολιβίας

Απαγορεύθηκε στον Μοράλες να πάρει μέρος στις εκλογές της Βολιβίας

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες τοποθετήθηκε «επικεφαλής της εκστρατείας» του κόμματός του, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), ενόψει των εκλογών.

 

«Θα αναδείξουμε ενωτικό υποψήφιο και θα επικρατήσουμε εκ νέου στις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Ευχαριστώ που δεν με έχετε εγκαταλείψει, θα είμαι πάντα μαζί σας. Μαζί, θα νικήσουμε», πρόσθεσε από την Κούβα ο Μοράλες, όπου βρίσκεται για ιατρικές εξετάσεις.

Αφού τον εγκατέλειψαν η αστυνομία και ο στρατός, ο σοσιαλιστής πρόεδρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τη 10η Νοεμβρίου, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε νοθεία στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες ο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο. Το αποτέλεσμα αυτό σήμαινε πως θα εξασφάλιζε τέταρτη συναπτή θητεία. Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», ο Μοράλες προσέφυγε στο Μεξικό μαζί με τον αντιπρόεδρό του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα. Οι μεξικανικές αρχές τους χορήγησαν πολιτικό άσυλο.

Το κοινοβούλιο της Βολιβίας ενέκρινε στα τέλη του Νοεμβρίου την διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Σε αυτές, κατέστησε σαφές η μεταβατική κυβέρνηση ότι δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή στον Μοράλες.

Οι νέες εκλογές θα είναι οι πρώτες έπειτα από 18 χρόνια στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος του MAS ο Μοράλες.

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων του MAS για την προεδρία στις επόμενες εκλογές συγκαταλέγονται ο Ανδρόνικο Ροδρίγκες, νεαρός συνδικαλιστής που εκπροσωπεί τους κοκαλέρος (τους καλλιεργητές κόκας) και η Αντριάνα Σαλβατιέρα, η πρώην πρόεδρος της Γερουσίας.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ