Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑνακύκλωση: μία αναπτυξιακή οικονομική επιλογή

Ανακύκλωση: μία αναπτυξιακή οικονομική επιλογή

Στην τελετή εγκαινίων της μονάδας μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης της σύμπραξης των εταιρειών ENVIPCO και ΤΕΧΑΝ, στην Παλλήνη Αττικής, παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής του συγκεκριμένου είδους εκτός ΗΠΑ και στόχος είναι να γίνει κόμβος εξαγωγής μηχανημάτων «Made in Greece» στην ευρύτερη περιοχή μας.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σε εσάς στον 21ο αιώνα, και ειδικά για τη χώρα μας η ανάπτυξη ή θα είναι πράσινη ή δεν θα υπάρχει καθόλου. Η κυβέρνησή μας εκπέμπει συστηματικά και μεθοδικά, σε όλα τα επίπεδα, το πόσο μεγάλη έμφαση δίνει στην πράσινη οικονομία ως σημαντικό κύριο αναπτυξιακό βραχίονα για τη χώρα μας. Το κάνει θεσμικά, όσο και στην πράξη:

Απελευθερώνοντας, για παράδειγμα τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκεί έχουμε ήδη, θετικά αποτελέσματα και αρκεί να κάνει κανείς τη σύγκριση μεταξύ των περιφερειών εκείνων που είχαν το θάρρος να προχωρήσουν σε συμπράξεις και εκείνων που έμειναν κολλημένες στο παρελθόν, θύμα ιδεοληψιών, όπως δυστυχώς είναι η περίπτωση της Αττικής.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα έχουμε ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων έως το 2030. Θα είναι απολύτως εναρμονισμένο με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας. Θα δουλεύει σε απόλυτη αρμονία με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα και θα οριστικοποιηθεί και αυτό τους επόμενους μήνες.

Οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης αποδεσμεύονται πια από την ασφυκτική εποπτεία του κράτους, μπορούν και στο κομμάτι της αποκομιδής των απορριμμάτων να δρουν απερίσπαστοι και να κάνουν αυτό το οποίο θεωρούν ότι είναι σωστό και οικονομικό για τους δημότες τους. Από εδώ και στο εξής ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους θα συνδέεται με τις επιδόσεις τους στην ανακύκλωση.

Οι στόχοι μας είναι:

Να ξεφύγουμε επιτέλους από την 24η θέση στην Ευρώπη στον τομέα αυτό.

Να απαλλαγούμε από τις δεκάδες παράνομες χωματερές που ακόμη μολύνουν το έδαφος μας, τα νερά μας, επιβαρύνοντάς μας με πρόστιμα ντροπής.

Από το 20% των αστικών απορριμμάτων που περίπου ανακυκλώνουμε, σήμερα, να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 50% που αποτελεί και τον δεσμευτικό στόχο της ΕΕ.

Αυτή είναι μια πολιτική που έχει πολλαπλά οφέλη:

Θα αποφορτίσει το περιβάλλον.

Θα μειώσει το κόστος αποκομιδής. Αυτό συνεπάγεται, τελικά, και λιγότερα δημοτικά τέλη.

Θα ανακουφίσει τους ΧΥΤΑ, ξεκινώντας με την Φυλή, ώστε να μπορεί να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας τους.

Θα μας προσφέρει φτηνότερη ενέργεια με την ενεργειακή επεξεργασία του υπολείμματος των απορριμμάτων.

Με άλλα λόγια η ανακύκλωση, δεν αποτελεί μόνον οικολογική ανάγκη. Αποτελεί και μία αναπτυξιακή οικονομική επιλογή.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ